Žudnja za slatkišima ukazuje na slabiji imunitet

0
186

imunitetVišak kilograma, često konzumiranje slatkiša i nedovoljan unos tečnosti samo su neki od faktora koji slabe imunitet, poručuju britanski stručnjaci. Evo šta su oni izdvojili kao šest uzroka koji su najpogubniji po naš imunitet.
Ne možete bez slatkiša: Studija koju su proveli američki stručnjaci pokazuje da 100 g šećera dnevno (na primjer tri limenke gaziranog pića) pet sati nakon konzumacije znatno oštećuje sposobnost bijelih krvnih ćelija da ubiju bakterije.
Ne pijete dovoljno vode: Tijelu je potrebno dosta vode kako bi izbacilo otrove, a kafa i čaj su takođe prihvatljivi izvori. To se ne dešava kod osoba koje su stalno dehidrirane.
Imate popriličan višak kilograma: Višak kilograma šteti srcu, mozgu i drugim organima. Imajte na umu da pretjerana kilaža može da izazove hormonsku neravnotežu i upale koje slabe imunitet.
Nos vam je jako suh: Nos koji curi možda vas iritira, ali to je vrlo dobra zaštita protiv prehlade i gripa. Sluz zarobljava viruse i izbacuje ih iz tijela. Ako su vam nosnice previše suhe, mikrobima je ulazak u vaše tijelo olakšano. Ako je suhoća privremeni problem, ovlažite nosne prolaze slanom otopinom iz apoteke. Ali ako je suhoća hronična, posjetite doktora kako biste otkrili pravi uzrok.
Stalno ste pod stresom: Prema izvještaju Britanskog zdravstvenog centra, dugotrajni stres slabi imunološki odgovor organizma.
Svaki čas ste prehlađeni: To znači da vam je imunitet prilično slab. Odrasla osoba tokom sezone u prosjeku dobije jednu do tri prehlade koje traju tri do četiri dana. Sve preko toga ukazuje na to da vam je imunitet narušen.
Izvor:mojezdravlje.ba

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.