Brza hrana štetna za mlade

0
236

brya_hranaDeca koja jedu više čipsa, keksa i pice pre navršene treće godine, imaće niži koeficijent inteligencije pet godina kasnije
Ishrana male dece brzom hranom može ostaviti trajne posledice na njihove intelektualne sposobnosti, upozoravaju istraživači sa Univerziteta u Bristolu. Deca koja jedu više čipsa, keksa i pice pre navršene treće godine, imaće niži koeficijent inteligencije pet godina kasnije. Ovo su pokazala istraživanja koja su obuhvatila 14.000 najmlađih, među kojima su bila i ona koja su jela kuvana jela, voće i povrće. Ovi mališani nisu imali nikakvih problema, za razliku od svojih vršnjaka kojima je davana brza hrana.
Mozak u prve tri godine najintenzivnije raste, a hrana prepuna masti i šećera ima premalo vitamina i drugih korisnih sastojaka, što mozak onemogućava da dostigne svoj optimalni nivo. Zanimljivo je da neadekvatna ishrana ne ostavlja negativne posledice na decu između četiri i sedam godina. To je zato što se razvoj mozga posle treće godine usporava, pa hrana nema preveliki uticaj na njega, pojasnila je dr Polin Emet.
VOLIMO HRANU KOJU JE MAMA JELA U TRUDNOĆI
Biolog Geri Bjučemp iz Monel centra u Filadelfiji kaže da se u trudnoći ljubav prema određenim ukusima prenosi s majke na dete, jer arome hrane dospevaju u amnionsku tečnost koja se nalazi oko ploda. Fetus tako detektuje ukus i pamti ga kada izađe iz maminog stomaka. Slično se događa i prilikom dojenja, a istraživanja su pokazala da školarci najviše vole da jednu hranu koju su volele njihove majke.
Izvor:Novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.