Jedite više borovnica!

0
202

Katehin, spoj koji se nalazi u borovnicama, aktivira gen za sagorijevanje masnoća u stanicama sala na trbuhu kako bi pomogao u gubitku masnog tkiva na području trbuha. Prema istraživanju na Sveučilištu Tufts, redovita konzumacija katehina povećava gubitak masnoće na trbuhu za 77 posto.
Borovnice sadrže skupinu prirodnih fitonutrijenata koja se naziva proantocijanidini koji imaju jedinstvenu sposobnost da zaštiti vodene i masne dijelove mozga od oštećenja zbog nekih okolišnih toksina.
Borovnice su jedan od najbogatijih izvora proantocijanidina. Ovi fitonutrijenti smanjuju razine slobodnih radikala koje su povezane sa starenjem (da bore!) i bolestima.
U studijama na životinjama, onima kojima je dan ekstrakt borovnice imale su manji pad motornih vještina i bolje rezultate na testovima pamćenja od životinja koje nisu dobile borovnice. Istraživači zaključuju da spojevi borovnice mogu preokrenuti proces gubitka pamćenja povezanog s godinama i pad motoričkih vještina.
Borovnice su bogate vitaminima C i E, riboflavinom, niacinom i folnom kiselinom.
One su bogat izvor elagične kiselina. Elagična kiselina ima antikancerogena svojstva i mogućnost zaštite genetskog materijala. Ona također potiče zdravu stopu apoptoze, proces kojim tijelo traži i uništava štetne ili oštećene stanice, kao i stanice raka.
Borovnice sadrže velike količine kvercetina, koji može smanjiti vjerojatnost pojave i ozbiljnost alergija
Borovnice sadrže minerale kao što su željezo, magnezij, mangan i kalij.
Borovnice sadrže salicilnu kiselinu, prirodnu verziju aspirina. Salicilna kiselina razrjeđuje krv i smanje bolove.
Borovnice su odlična anti-upalna hrana. One povećavaju količine spojeva pod nazivom proteini toplinskog šoka koji se smanjuju s godinama. Kada se broj tih proteina smanji rezultat je upala i oštećenje, naročito u mozgu. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija borovnica smanjuje upale.
Borovnice povećavaju proizvodnju dopamina koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Dopamin je na niskim razinama kod oboljelih od Parkinsonove bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.