Vegani

0
294

veganiVegetarijanska ishrana zasniva se na obimu zabrane unosa namirnica životinjskog porekla.U zavisnosti od toga postoji široka skala ovakve ishrane, koja se kreće od zdravog i preporučenog pristupa do sasvim ekstremnog i nepreporučenog načina ishrane.Postoji tzv. „lakto-ovo“ vegetarijanci, koji konzumiraju mleko, mlečne proizvode, jaja, ali se u njihovom jelovniku ne nalazi meso, riba i morski plodovi.Takodje postoje i  „lakto“ vegetarijanci koji konzumiraju mleko i mlečne proizvode ali ne meso ribu i jaja.
Strogi, totalni vegetarijanci vegani ne konzumiraju nijednu namirnicu životinjskog porekla što znači da u dnevnom jelovniku ne nalazi se meso, riba, jaja, mleko, i mlečni proizvodi.
Pravi vegani izbegavaju apsolutno sve namirnice što potiče od životinja uključujući  odeću, obuću, vunu, svilu pa i med.
U našoj zemlji vegetarijanska ishrana dobija sve više pristalica, mada se veliki broj stručnjaka protivi se ovakvom načinu ishrane.Kod ove vrste ishrane treba imati u vidu nedovoljni energetski unos, deficit  vitamina minerala, pre svega kalcijuma, gvoždja i cinka.Loše sastavljen jelovnik ili ishrana ekstremnih vegetarijanca i makrobiotska ishrana nosi sa sobom opasnost zbog energetskog, proteinskog, vitaminskog, mineralnog i manjak oligoelemenata.
Energetski unos je nedovoljan za potrebe detetovog organizma zbog manjka sadržaja masti, belančevina, aminokiselina nije adekvatan i svarljivost je manja i zahteva duži period varenja.
Vegetarijanska ishrana se ne preporučuje za dete koje je mladje od 3 godine, niti u periodu puberteta.Od svega je najvažnija da ishrana deteta sadrži mleko, jaja zbog opasnosti od nastanka deficitnog stanja.U slučaju da se iz ishrane deteta isključi kravlje mleko treba uključiti sojino mleko i proizvode od soje.Jako je bitno da dete dobija vitamin C u obliku prirodnih sokova kao cvekla, kupina, višnja, jabuka, breskva, smokva jer pored ovog vitamina sadrži i minerale.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.