Dobar apetit

0
245

dobar_apetitDo prvog rodjendana apetit kod deteta se retko spominje.Nastaje kasnije, kada dete naginje ka jednoj vrsti hrane i odbija drugu.Zato treba posvetiti veliku pažnju za formiranje zdravih navika.Treba imati u vidu da beba odmah nakon rodjenja gubi odredjeni procenat telesne mase, ali to ne treba da zabrinjava roditelje.Kada beba postigne desetak dana uzrasta telesna masa se vraća na onu težinu, koji je imala na rodjenju, i od tada pa nadalje se progresivno uvećava.Zastoj u povećanju telesne mase javlja se u uzrastu od 5-7 godina, zatim od 11-15 godina što predstavlja fiziološki normalnu pojavu.
Može se reći da do druge godine detetovog života, roditelji su ti koji odlučuju šta će i kada će dete jesti.Izaberu namirnice, odredjuju vreme i na taj način se stvara dobra i loša navika u ishrani.Medjutim u uzrastu od 2-6 godina te navike se formiraju.Mladja deca rado jedu slatkiše i grickalice. Deca u pubertetu uzimaju tzv.brzu hranu, kolu i slične napitke.Deca vrlo lako prihvataju lošu naviku roditelja ili okoline. Roditelji imaju važan zadatak da postiču detetovu želju i stvaranje navike redovnog konzumiranja svežeg voča i povrća, mleka i mlečnih proizvoda kao i hleba od celog zrna žitarica.Jednolična ili loše pripremljena hrana može da smanji apetit.Najbolja preventiva lošim navikama u ishrani su stvorene za stolom u ranom detinjstvu.Većina roditelja više vodi računa o količini hrane, koju je dete pojelo zaboravljajući da je važnija od svega kavlitet hrane.Uravnotežena ishrana podrazumeva  podjednako konzumiranje belančevina životinjskog i biljnog porekla, ali i svih ostalih namirnica.
Kada se sastavlja jelovnik za dete treba  se voditi računa, da se u njegovom tanjiru nadju najmanje tri različite vrste namirnica, i da navikne na uzimanju hrane uvek u isto vreme.Za očuvanju zdravlja veliku ulogu igra temperatura jela.Treba da se kreće oko normalne temperature  tela od 35-37 C stepeni.Jako hladni ili pretopli obroci oštećuju sluzokožu organa za varenje što vodi mnogim oboljenjima.Sve hranljive i zaštitne materije, dete treba da uzima kroz hranu, a ne preko prehrambenih dodataka i vitaminski preparata.Izbegavajte industrijski pripremljenu hranu jer je bogata hidrogenizovanim  biljnim mastima a siromašna vitaminima, mineralima i oligoelemntima.Detetu se sme dati blagi začini tek posle navršene godinu dana uzrasta.Ne treba davati prejake čajeve.
Ako ste primetili da dete malo jede, napravite veći razmak izmedju obroka, i nemojte ništa davati izmedju jela to se odnosi na slatkiše, grickalice.
Nikada ne treba dete naterati da osvoji nagradu.Kao što je ako pojedeš spanać i mesa dobićeš čokoladu.Na taj način dete stiče lošu naviku.treba voditi računa da se prvi i poslednji obrok ne bude posle 9 sati ujutru i uveče.
Većina dece ne voli riblje meso, zato se slabo servira.To je jako pogrešno jer je riba veoma zdrava i treba da se nadje u dečijem tanjiru najmanje 2x nedeljno.
Da bi ste privoleli da jede ribu, pripremite je u obliku štapića, kroketa.Do četvrte godine života treba da uzima samo belu ribu od morske se preporučuje oslić i zubatac, a od rečne pastrmka i smudj.
Dok se sprema jelo u kuhinji, uključite dete u pripremu obroka.U odnosu na njegov uzrast, dajte detetu da gricka parče šargarepu, ili kupusa nakon spremljenog  jela ješće sa većom apetitom.Poigrajte se bojama i odaberite razne vrste voća i povrća, iseckajte ga na komadiće i stim ponudite dete.Tako serviranu tacnu će i dete sam poželeti sa puno vitamina i mineralima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.