Biološka korpa

0
231

bioloka_korpaVoće: Na prvi pogled biološko voće se ne razlikuje od nebiološkog.Prema nekim studijama sadržaj mineralnih soli i antioksidanata je znatno viši.Biološki proizvedeno voće ne treba ljuštiti, pored celuloze sadrži i vitamine, minerale koje se nalaze ispod kore.Najbolje je kupovati na pijacama, ako pronadjete tezgu proizvodjača koji prodaju biološko voće i povrće.
Mleko: Biološko mleko je najbogatija hranljivim materijama,visokog kvaliteta.Biološko mleko se dobija od krava koje se hrane biološkim proizvodima, bez veštačkih dodataka i bez upotreba antibiotika.
Jaja: Se dobija od kokošaka koje se hrane na otvorenom prostoru, noću spavaju bez svetla  (da ne bi stalno jele).Hrana im je sastavljena od biološki ispravnih sastojaka, bez antibiotika, bez materija za bojenje žumanca.Jaja su sitnija, žumance je tamno narandžaste boje i bogatija vitaminom D.
Keks: Pravi se od integralnog brašna, koja se dobija od neočišćenog zrna odredjenih žitarica.Sadržaj vlakna je veći za razliku od belog brašna, kaloričnost je manja, ne goji, pomaže crevnu peristaltiku.Za obogaćivanje  “ bio “ keksa koristi se suvo voće ili med.
Povrće:Biološko povrće se gaji na zemljištu koje nije zagadjeno i ne prska se sa insekticidima i pesticidima.Prepoznaju se po intenzivnoj zelenoj boji, zelena salata, spanać, brokoli, miris im je intenzivniji.Spoljne listove ne treba uklanjati zbog straha da su zagadjeni hemikalijama.Sadržaj folne kiseline, vitamina, minerala, je 2-3 puta veća u odnosu na nebiološko povrće.
Sokovi: Dobijeni iz biološkog voća, ne sadrže hemikalije.Za vreme obrade i pripreme  sokova ne koristi se konzervans niti aditivi.Najbolje je izabrati one sokove koji su 100% biološki bez dodatka šećera.Kada kupujete sokove ne treba obratiti pažnju na reklame već na sadržaj.Naročito treba pogledati procenat aditiva, emulgatora, i ostalih hemijskih materija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.