Tečna dijeta

0
279

Puna tečna dijeta

To je dijeta koja se najčešće koristi kod hirurških bolesnika, posle operacije.Koristi se kod bolesnika sa akutnim infekcijama, gastrointestinalnim poremećajima i kod infarkta srca.
Puna tečna dijeta ima smanjenu hranljivu vrednost.Kada puna tečna dijeta treba da se upotrebi za odredjeni period posebna pažnja treba da se posveti na hranljivu vrednost.Dodavanjem mleka, kremova, šećera povećavamo hranljivost.Puna tečna dijeta sadrži od 1300-1500 Cal.Sastav pune tečne dijete sadrži:belenčevina 45 g. masti 65g. ugljeni hidrati 150 g.

Prazna tečna dijeta

Stanje nekih bolesnika  zahteva da uzimaju samo prazne tečnosti.Pored vode uzimaju čorbe, pirinač kuvan u vodi, čaj.Prazna tečna dijeta ima smanjenu hranljivu vrednost.Ova dijeta se upotrebljava samo za kratkotrajni vremenski period ne duže od 24-36 časova.Bolesnici koji se hrane tečnom dijetom treba da uzimaju obroke na svaka 2-3 časova.Kada se stanje poboljšava tu dijetu treba zamenuti sa dijetom većom kalorijskom vrednošću.Ta dijeta zavisi da li postoji kod bolesnika proliv, opstipacija ili bolovi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.