Genitalne bradavice

0
265

Nastanak genitalnih bradavica uzrokuje HPV virus, koji pripada porodici Papillomavirusa. Pripadaju u najčešće spolno prenosive virusne zaraze u svijetu, s visokom učestalosti infekcije u mladih . Danas je poznato više od 150 tipova HPV virusa, od kojih 40-ak genitalnih tipova. Mnoge zaražene osobe nisu niti svjesne zaraženosti HPV-om, jer određeni tipovi virusa ne uzrokuju vidljive znakove bolesti niti kliničke simptome . Prema press podacima iz Velike Britanije i SAD, oko 70% amerikanaca i 60% Britanac nije nikada čulo i ne zna što uopće znači HPV.
Tko obolijeva od genitalnih bradavica?
Inficirati se mogu spolno aktivni muškarci i žene svih dobi, svih rasa i socioekonomskih slojeva, homoseksualci i heteroseksualci. Zaraziti se može i novorođenčad tijekom poroda kroz zaraženi porođajni kanal rodilje.
Koji su znakovi bolesti
Promjene kože i sluznica kod nastanka genitalnih bradavica na vanjskim genitalnim organima različitog su izgleda, lokalizacije i veličine. Klinički se pojavljuju kao šiljati i ravni kodilomi, pojedinačni ili multipli, u podlozi kojih su HPV tipovi niskog rizika malignosti 6 i 11. Ponekad su promjene velike i spajaju se , ponekad izgledaju poput cvjetače, a mogu nastati i u mokraćnoj cjevi, rektumu, rodnici, na vratu maternice, u usnoj šupljini. Od klinilkih entiteta koji nastaju zarazom HPV treba još izdvojiti giganski kondilom (Buschke-Lowenstein ) i bowenoidnu papulozu.
Koliko vremena nakon infekcije treba do pojave kliničkih znakova bolesti?
Simptomi obično nastanu 2 do 3 mjeseca nakon infekcije , alči može proči i 1-20 mjeseci od zaraze prije pojave znakova bolesti, a da je zaražena osoba nesvjesna zaraze i kroz to vrijeme inficira nove parntere.
Kako se prenosi genitalna HPV infekcija ?
Najučestaliji put prijenosa je intimnim kontaktom s inficiranom kožom i sluznicama sa zaraženom osobom. Virus se ne prenosi putem krvi niti tjelesnim tekućinama.
Kako se dijagnosticiraju genitalne bradavice?
Dijagnosticiraju se prema mjestu nastanka i karakterističnim promjenama (ravne, uzdignute, šiljaste mekane tvorbe, pojedinačne ili više njih u nakupinama, male ili velike, ponekad izgledaju izbrazdano poput cvjetače. U žena se tijekom proširene dijagnostike može učiniti kolposkopija, kada se pregleda unutrašnjost rodnice i vrat maternice, uzme Papa bris i bris za HPV genotipizaciju.
Kakva je terapija genitalnih bradavica ?
Terapija za vanjske bradavice uključuje lokalnu aplikaciju podofilina ,imiquimod ,krioterapiju, elektrokauterizaciju, laser ili kiruršku eksciziju . Imiquimod, podofilin i podofilotoksin ne smiju se koristiti u terapiji genitalnih bradavica kod trudnica.
Kako mogu izbjeći HPV zarazu i genitalne bradavice?
Moguće je smanjiti rizik od HPV infekcije i nastanka genitalnih bradavica prakticiranjem sigurnog seksa sa nezaraženim stalnim partnerom . Osobe koje često mijenjaju partnere u povećanom su riziku od svih spolno prenosivih zaraza, pa tako i HPV infekcije. Kondomi su dobra zaštita, ali nisu stoposto sigurna zaštita.
Kakva je veza između HPV, genitalnih bradavica i mogućeg nastanka karcinoma?
Tipovi visokog rizika HPV (16,18) koji su poznati onkogeni nisu uobičajeni za nastanak genitalnih bradavica u žena i muškaraca , koji prvenstveno uzrokuju tzv. benigni tipovi virusa 6 i 11. Žene koje imaju genitalne bradavice, kao i sve spolno aktivne žene trebaju ići na godišnje kontrole Papa razmaza.
Što ako sam trudna, a imam genitalne bradavice?
Važno je da trudnica kaže svome liječniku specijalisti u slučaju da ona ili partner imaju genitalne bradavice .
Zbog hormonskih promjena tijekom trudnoće, bradavice mogu rasti veće i brojnije, ponekad mogu smetati tijekom porođaja. Ponekad trudnica s komplikacijama zbog rasta genitalnih bradavica u kanalu rodnice ili na vratu maternice treba roditi carskim rezom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.