Vaginalni sekret

0
259

veneNe postoji žena koja se u nekom periodu svog života nije srela sa ovim problemom. Radi lakše orijentacije u dijagnostici napravljena je podela sekreta u šest grupa.

Druga grupa sekreta je oznaka za normalnu floru vagine. To podrazumeva da su analizom pronađeni Dederlajnovi bacili, koji čine saprofitnu (domaću) floru vagine. Druga grupa sekreta ne zahteva nikakvo lečenje i predstavlja poželjan nalaz.

Treća grupa sekreta podrazumeva da je u razmazu pronađeno više bakterija od uobičajene domaće flore. Treća grupa je uobičajen nalaz za većinu žena koje su polno aktivne. Ako žena sa ovom grupom ima probleme, onda se uradi vaginalni i cervikalni bris, i tako detektuje vrsta bakterija. Leči se vaginaletama širokog spektra, a ukoliko postoji infekcija grlića, uzimaju se antibiotici prema antibiogramu.

Četvrta grupa predstavlja infekciju gonokokom. To je mikroorganizam koji izaziva gonoreju. Ovo je ozbiljna polna infektivna bolest koja se prenosi polnim odnosom. Ova bolest se u današnje vreme veoma retko viđa kod pacijenata.

Peta grupa sekreta je infekcija trihomonasom. Trihomonas je jednoćelijski bičar koji opstaje u vodenim sredinama i prenosi se polnim odnosom, ali može i preko peškira ili toaleta. Ova infekcija se lako leči, ali je potrebno da se leče oba partnera. Oboje moraju uzimati po jedan gram leka generičkog imena metronidazol, a u apotekama se prodaje pod imenom orvažil, triažil, flažil… Najčešće su to tablete od 250 mg, tako da jednokratno uzimanje četiri tablete obično dovodi do izlečenja. Za žene je obavezno i korišćenje orvažil vaginaleta.

Šesta grupa označava infekciju gljivicama. Ta grupa se u praksi najčešće javlja. Gljivice se javljaju uvek kada se promeni kiselost vagine (Ph faktor). Promena kiselosti vagine nastaje usled uzimanja antibiotika, a može čak i usled stresa. Ova grupa nije vezana za polni odnos kao ostale grupe. Teško se leči jer ima sklonost da se vraća. Lečenje je dugotrajno i sastoji se u tome da se prvo unište gljivice a zatim uspostavi normalan Ph faktor vagine. Postoji širok spektar vaginaleta namenjenih za lečenje ove grupe: kansen, nistatin, ginodaktanol, povidon jodid, makmiror, poliginaks… Ako su gljivice jako izražene preporučuje se oralno uzimanje jednokratne doze antimikotika (diflukan 300 mg). Posle toga se obično daje laktovag koji vraća prirodnu kiselost i obnavlja saprofitnu floru. Zbog dejstva progesterona i promene Ph vagine, većina trudnica ima šestu grupu sekreta, ali to nije opasno po plod kao što je slučaj sa bakterijskim infekcijama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.