Uočite na vreme promene na grliću materice

0
273

grlic_matericePovodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, koja je u toku, lekari podsećaju koliko je važno da se ginekološke kontrole redovno obavljaju. Pouzdanim i jednostavnim testovima mogu da se otkriju premaligne promene na grliću materice, koje mogu dovesti do karcinoma.

Posle raka dojke, najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svetu je rak grlića materice. U Srbiji svakog dana najmanje četiri žene obole, a najmanje jedna umre od ove bolesti. Na učestalost oboljevanja ne može se mnogo uticati, ali na pravovremeno otkrivanje i na odgovarajuće lečenje može. Od ove vrste bolesti ne mora da umre nijedna žena. Uslov je samo da se odmah ode lekaru, kako bi se promene otkrile na vreme.

HPV JE UZROČNIK NASTANKA KARCINOMA
Zamislimo grlić materice kao pozornicu na kojoj se stalno odigravaju male drame raznih aktera koji se smenjuju. Od početka prve menstruacije, pa do menopauze tu se odvija dinamična promena i obnova epitela, tj. površine, a sve u cilju da se održi zdrav grlić, kao uslov za normalno začeće i rađanje. Kako se organizmu čini sporednim sve što nije trudnoća i porođaj, kad se glavni čuvar − imunitet, umori, na scenu svom žestinom stupaju humani papiloma virusi (HPV). „Humani“ znači da napadaju ljudsku vrstu, „papiloma“ označava vrstu tkivne promene, a „virus“ je latinska reč za otrov. Najopasniji su tipovi 16 i 18, ali ima još puno dobro uvežbanih zamenika za tu ulogu izazivača raka, što se jezikom nauke naziva onkogeni potencijal. Što su potentniji, to su drskiji! Ulazeći u ćelije grlića ugrađuju se u njen genom, u njenu suštinu. I tako, jednu tipičnu „odgovornu, radnu i čuvarnu“ ćeliju pretvaraju u atipičnu, a zatim u bizarnu i parazitsku ćeliju raka.

OPAKI HPV VIRUS
Moguće je utvrditi tačan tip HPV virusa, ali to je samo znak da je on tu. Ipak, treba znati da žena sa najonkogenijim tipom virusa nije i obolela žena. Ako vaš partner ima HPV virus, verovatnoća da je prenesen seksualnim putem i da ga i vi imate je 65 odsto. Na sreću, samo kod tri odsto žena on ima podlogu da se i zadrži. Od čega to zavisi? Od lošeg društva, koje kao svita prati HPV, krčeći mu put. Oni pomažu najpopularnijem među njima da osvoje grlić destrukcijom.
Dakle, zamislite da je taj HPV stigao do grlića i da su svi ovi faktori (tzv. kokarcinogeni) uticali da popusti odbrana grlića. HPV tada postaje sila i lagano, ali sigurno dovodi prvo do premalignih promena na grliću, a zatim finišira. Obično od te prve promene, koja još nije rak, pa do one teške reči rak, prođe oko 10 do 15 godina. I upravo ta, premaligna stanja koja mogu progredirati u rak, cilj su ove priče jer je izlečivost svih tih formi 100 odsto. Odmakle forme imaju manji procenat. Međutim, čak i tada je moguć spas, ali za svega 30 odsto. Ove statistike pokazuju da poseta ginekologu ima svrhu. Tačnost PAPA testa je 83 odsto, a udružen sa kolposkopijom pouzdan je čak 99 odsto. Treba pomenuti da postoji i mogućnost vakcinacije protiv HPV, ali se o tome još diskutuje.
Dok ona ne bude zaživela, jednom godišnje, sve ženske osobe od 18 do 65 godina treba da dođu na pregled radi PAPA testa. Možete izabrati neki pamtljiv datum, recimo vaš rođendan, koji će vas svake godine podsećati da je vreme za lekarsku kontrolu.

 

PRAVILNA PRIPREMA ZA PAPA TEST
Da bi rezultati PAPA testa bili što tačniji, pre odlaska ginekologu nemojte stavljati nikave vaginalete, kreme, jer ćete zamazati vidno polje. Nemojte ispirati vaginu nikad, a naročito ne uoči odlaska na pregled, jer ćete tako ukloniti dragocene ćelije, pa će se dobiti oskudan razmaz (od momenta ljuštenja onih koje su ostale treba da prođe nekoliko dana). Iz istih razloga poželjna je i seksualna apstinencija, bar jedan dan. Najidealnije je uzeti bris sredinom ciklusa. Obavezno se radi i kod trudnica.

 

TUMAČENJE NALAZA
Nalazi PA I i PA II znače da je test normalan, pa ga je dovoljno ponoviti jednom godišnje. PA III nalaz ukazuje na to da su potrebna dodatna ispitivanja ili lečenje, bilo zbog infekcija ili premalignih ćelija. Ponavlja se obično na tri ili šest meseci. PA IV i PA V su veoma sumnjivi nalazi na pristvo izmenjenih ćelija raka, te je potrebna dalja patohistološka verifikacija, do konačne dijagnoze.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.