Problem neredovne menstruacije – oligomenoreja

0
268

neredovna_menstruacijaMenstruacije mogu biti veoma bolne, mogu vam zadavati glavobolje, ponekad ili često osećate će se bolesno ili ćete imati bolove u stomaku. Da – menstruacije mogu biti veoma bolne, a situacija može biti još gora ako postanu neredovne. Neredovna menstruacija je jedna od najčešćih menstrualnih bolesti. Vrlo često, neredovne menstruacije nisu razlog za brigu, ali ponekad one mogu biti signal zdravstvenih problema.

Redovne menstruacije
Pre nego što definišemo neredovnu menstruaciju, treba odrediti šta znači redovna menstruacija. Obično se kaže da redovna menstruacija dolazi svakih 28 dana, ali zapravo menstrualni ciklus svake žene je drugačiji. U zavisnosti od vašeg tela i vaših hormona, menstruaciju možete dobiti svakih 20 ili je možete dobiti svakih 35 dana. Dobar način da utvrdite da li su vaše menstruacije redovne jeste da vodite evidenciju i izračunate broj dana između svake menstruacije. Ukoliko se one javljaju u približno jednakom broju dana između svakog ciklusa, znači da su vaše menstruacije redovne. Redovna menstruacija obično traje 5 dana, ali i krvarenje koje traje 3 do 7 dana je potpuno normalno.

Neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije nisu retkost, one pogađaju oko 30 procenata žena u njihovim plodnim godinama. Neredovna menstruacija je bilo koja vrsta krvarenja koja nije normalna u poređenju sa vašim uobičajenim menstrualnim ciklusom. Ovo podrazumeva kašnjenje ili preuranjenu menstruaciju, kao i bilo kakvo krvarenje između dva ciklusa. Može se javiti kao naročito obilno (menorrhagia) ili oskudno krvarenje. Mnoge žene doživljavaju neredovan menzis kao izostanak mentruacije, neprekidno krvarenje ili menstruacije koje se javljaju dva puta u jednom ciklusu.
Uzroci neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije su često rezultat pobrkanih hormonskih signala. Da bi došlo do menstruacije vaše telo stvara hormone, kao što su estrogen i progesteron. Sistem oslobađanja ovih hormona se vezuje za osovinu hipotalamus – hipofiza i jajnike unutar vašeg tela. Da bi započela ovulacija i menstruacija ovi delovi tela jedni drugima treba da pošalju signal. Ovi signali se ponekad mimoiđu ili se međusobno preskoče što izaziva neredovne menstruacije.
Ali šta utiče na poremećaje ovih hormonskih signala? Postoje zapravo brojni uzroci koji lako mogu da izazovu promene nivoa hormona i izostanak menstruacije:

– trudnoća: ako ste trudne, vaše telo će početi da proizvodi drugačiji nivo hormona. Ovo će izazvati brojne simptome trudnoće, kao što je i prestanak menstruacije.

– stres: stres je česti uzrok neredovne menstruacije. Ako ste umorne, zabrinute ili uznemirene to može izazvati disbalans vaših hormona.

– dijeta: oskudna dijeta ili nagli gubitak kao i porast kilograma može, takođe, da utiče na vaše hormone. Žene sa anoreksijom ili bulimijom često nemaju menstruaciju ili je imaju neredovno.

– vežbe: intenzivno vežbanje vam se može osvetiti izostankom menstruacije.

– prva menstruacija: nakon prve menstruacije ciklusi mogu biti neredovni neko vreme. Dok ne postanu redovni može proći i do tri godine.

– perimenopauza: period koji prethodi menopauzi uzrokuje promene nivoa vaših hormona i često je signaliziran neredovnom menstruacijom.

– hormonska kontracepcija: tablete za kontracepciju i neredovna menstruacija ponekad idu zajedno. Potrebno je vreme dok se vaše telo navikne na novi nivo hormona koji se reguliše hormonskom kontracepcijom.
Komplikacije

Za većinu žena neredovna menstruacija nije nešto oko čega se treba zabrinuti, većina žena će na kraju ipak imati redovan ciklus i redovne menstruacije. Ponekad ipak, u pozadini ovih komplikacija može ležati uzrok menstrualnih problema. Ako primetite posebno neredovne menstruacije ili vam je menstruacija izostala godinu ili više dana treba da posetite svog lekara. Ako imate jake grčeve, obilno krvarenje, vrtoglavicu, mučninu ili vas hvata nesvestica takođe bi bilo dobro da posetite vašeg lekara.
Lečenje neredovnih menstruacija

U zavisnosti od uzroka vaših neredovnih menstruacija, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da uradite. Ako neredovne menstruacije imate samo kraće vreme (kraće od 7 meseci) verovatno je da će one same ponovo postati redovne. Međutim ako je pozadina toga neki medicinski problem koji izaziva vaše neredovne menstruacije onda bi uzimanje terapije trebalo ponovo da ustali vaše menstruacije. Ako neredovne menstruacije počnu da vam smetaju, postoji nekoliko stvari koje možete da pokušate, koje mogu pomoći u regulisanju vaših hormona.
– smanjite nivo stresa. Odvojite vreme za meditaciju, opuštanje ili prosto vreme za sebe. Ovo može pomoći da se ciklus ustali.

– potražite pomoć za poremećaj u ishrani. Ako ste anoreksične, bulimične ili ako imate neku drugu vrstu poremećaja ishrane morate potražiti pomoć. Ovi problemi će ne samo poremetiti vaš menstrualni ciklus nego mogu takođe uticati i na vašu jetru, creva, grlo i srčane funkcije.

– nemojte prekomerno vežbati. Redovno vežbanje i dobra forma su važni ali prekomerno vežbanje može biti problematično. Ako ste istrajna sportistkinja, pokušajte malo da smanjite treninge dok vam se neredovne menstruacije ne vrate u normalu.

– Redovna upotreba Peruanske make dokazano pomaže kod blažih oblika poremećenog mentrualnog ciklusa na prirodan način.

Medicinsko lečenje

Postoji nekoliko tretmana koji mogu pomoći u regulisanju vaše menstruacije:

– hormonska kontracepcija: Hormonska kontracepcija se često koristi kao pomoć u regulisanju menstrualnog ciklusa. Ova vrsta kontracepcije kombinuje estrogen i progesteron i zadržava hormone vašeg tela na određenom balansiranom nivou. Ova vrsta kontracepcije je dostupna na recept i može se uzimati oralno ili kao injekcija, a postoji i vaginalni prsten i kontraceptivni flaster.
– hormonski dodaci: Ako imate poseban hormonski problem, kao što je prekomerna proizvodnja testosterona, hormonski dodaci mogu pomoći u regulisanju vaše menstruacije. Za više informacija obratite se vašem lekaru.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.