Karcinom trupa maternice (uterusa)

0
307

Pojam rak trupa maternice uobičajeno označava rak sluznice maternice – rak endometrija, dok se rak trupa maternice koji nastaje iz mišićnog i/ili vezivnog tkiva maternice zove sarkom maternice. Rak trupa maternice spada među pet najčešćih karcinoma u žena u našoj zemlji. Drugi je najčešći karcinom (iza raka dojke) u dobnim skupinama između 50 – 59 godina i 60 – 69 godina. Rizik obolijevanja raste s životnom dobi, oko 2/3 oboljenja se javlja u postmenopauzi i oko 1/3 u periodu perimenopauze. Veoma rijetko se javlja u pacijentica mlađih od 40. godina. Procjenjuje se da 30% (s tendencijom daljnjeg porasta) svih ginekoloških karcinoma čini rak endometrija. Incidencija raka endometrija iznosi 28/100.000 žena.
Pojavnost ovog karcinoma je u porastu. Razlog tome treba tražiti u većoj dostupnosti i poboljšanja dijagnostičkih postupaka, ali i zbog očekivano duljeg trajanja života ženske populacije.
Maternica (uterus)
Maternica ili uterus je dio ženskog reproduktivnog sistema. To je šuplji, kruškoliki organ u kojem raste beba. Uterus je u zdjelici (pelvis) između mokraćnog mjehura i rektuma. Uski, donji dio uterusa je cerviks. Široki srednji dio uterusa je tijelo ili corpus. Kupolasti vrh uterusa je fundus. Jajovodi ili fallopijeve tube se šire sa svake strane od vrha uterusa do jajnika. Zid uterusa ima dva sloja tkiva. Unutarnji sloj ili pokrov je endometrij, a vanjski sloj je mišićno tkivo koje se naziva miometrij. U žena u generativnoj dobi unutarnji pokrov uterusa raste i zadebljava se svaki mjesec spremajući se za trudnoću. Ako žena ne zatrudni, debeli, krvlju ispunjeni unutarnji sloj istječe iz tijela maternice kroz vaginu (rodnica). To istjecanje se naziva menstruacija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.