Istine i zablude o nadoknadi hormona

0
303

istine-i-zablude-o-nadoknadi-hormonaVećina neželjenih efekata na koje su se žene žalile prilikom uzimanja hormona prevaziđena je u poslednjih 10 godina
Htela da prizna ili ne, svaka žena plaši se prekretnice u svom životu koju donosi menopauza.

Među njima strah je posebno prisutan kod mlađih žena koje prevremeno ulaze u ovo drugačije stanje.

Ovaj osećaj sa razlogom je prisutan, jer pouzdane terapije koja bi pomogla da se očuva pređašnji kvalitet života nije bilo do pre deset godina. Tadašnja supstituciona terapija nosila je neke zdravstvene rizike. Na sreću, u poslednjoj deceniji situacija se značajno popravila.

U kom smislu, objašnjava profesor dr Svetlana Vujović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije:

– Većina neželjenih efekata na koje su se žene žalile prilikom uzimanja hormona prevaziđena je. Sada se upotrebljava niskodozni hormonski preparat, često sa drospirenonom ili prirodnim progesteronom. To znači da zbog uzimanja ovakvih preparata nema porasta telesne težine, nema osećaja nadutosti, a koža i kosa su lepše. Nekim ženama u ovom periodu prvi put u životu javlja se povišen pritisak kao posledica pada estrogena. Pri uvođenju terapije polnim hormonima pritisak se reguliše. Osim toga, savremena terapija idealna je za žene koje pate od simptoma menopauze, a istovremeno je najbolja prevencija osteoporoze i urogenitalne atrofije. Ujedno, poboljšava opšti izgled i zdravlje kod žena koje stare.

Profesor dr Vujović, inače član Evropskog borda za menopauzu i predsednica Multidisciplinarnog udruženja za menopauzu i andropauzu (MUMIA), tvrdi da se uz pomoć ove terapije poboljšava kvalitet života žena u menopauzi. No, bez obzira na isticanje brojnih prednosti, u svesti žena još postoje predrasude vezane ne samo za upotrebu hormonske terapije, već i za samu menopauzu.
Da bi se i ta prepreka prevazišla, MUMIA je na osnovu najnovijih naučnih stavova iz ove oblasti, napravila novi Vodič za upotrebu hormonske supstitucione terapije, koja predstavlja zlatni standard za žene u menopauzi.

– Vodič je napravljen s ciljem da se objasni važnost blagovremene primene niskodozne hormonske terapije. Jer, ulaskom žene u menopauzu, smanjuje se lučenje estradiola, glavnog ženskog polnog hormona, koji onda na neki način treba nadoknaditi, jer menopauza predstavlja prirodni i nepovratni proces – objašnjava dr Vujović.

Kada se žena približi menopauzi, doživljava brojne biološke promene. To se obično dešava u ranim pedesetim godinama. Tada dolazi do naglog smanjenja funkcije jajnika i značajnog smanjenja lučenja polnih hormona. Epilog svega je prestanak menstruacije i kraj reproduktivnog doba u životu svake žene.

A tada ona, uopšteno, mora drugačije da uredi svoj život. To znači da češće mora da se meri i kontroliše telesnu težinu, da bude fizički aktivnija nego ranije, da prestane da puši i konzumira alkohol. I naravno, da uzima kombinovanu hormonsku terapiju.
TREĆINA ŽIVOTA U KLIMAKSU Danas na planeti Zemlji ima 500 miliona žena starijih od 50 godina, a 25 miliona godišnje prođe kroz menopauzu. Međutim, zbog produženja života svetske populacije, predviđa se da će na planeti, već za četiri decenije, više od trećine žena biti starije od 60 godina. To znači da će svaka žena u proseku, trećinu svog života provesti u stanju

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.