Rendgenski pregled grudi:Mamografija

0
377

rendgenski-pregled-grudi-mamografijaGrupa američkih eksperata u oblasti zdravstva preporučila je radikalne promene u prevenciji raka dojke, predlažući ženama da se ne podvrgavaju metodi rendgenski pregled grudi, mamografija, i to ne pre 50. godine starosti.
Radna grupa Sjedinjenih Američkih Država za prevenciju (U.S. Preventive Services Task Force – USPSTF) je u novim preporukama za prevenciju raka dojke navela da odluka žene da uradi mamografiju pre 50. godine treba da bude na njenu sopstvenu odgovornost, preneli su elektronski mediji.
Nove preporuke američke radne grupe u velikoj meri ze razlikuju od prethodnih preporuka, sačinjenih 2002. godine. Tadašnji članovi USPSTF preporučivali su rutinski pregled za žene starije od 40 godina na svakih godinu ili dve.
Američki eksperti su objasnili da su nove preporuke zasnovane na novim podacima i analizama koje imaju za cilj smanjivanje potencijalnog štetnog dejstva od nepotrebnog i učestalog testiranja.
Ženama koje imaju između 50 i 74 godine preporučuje se da mamografiju rade na svake dve godine, umesto na godinu dana, kako je do sada bilo.
Rutinski skrining test nije preporučljiv za žene u četrdesetim, ali ni za one koje imaju više od 74 godine, navedeno je u preporukama.
Eksperti su istakli da pre nego što odluči da se podvrgne mamografiji, žena bi trebalo da najpre porazgovara sa svojim lekarom o dobrim i lošim stranama takvog vida testiranja.
Preporuke ne važe samo za one žene koje su u četrdesetim godinama, a imale su u porodici nekog ko je imao ili ima rak dojke, navela je USPSTF.
mamografijaAmerički eksperti su ukazali da štete od mamografije pre 50. godine života prevazilaze koristi od takvog pregleda. U rizike koje prati mamografija ubrojali su štetnost od zračenja i moguću anksioznost.
U preporukama se navode rezultati novog istraživanja te radne grupe koje je pokazalo da 1.904 žena između 39 i 49 godina treba da uradi mamografiju da bi se sprečio samo jedan slučaj smrti od raka dojke.
Kada je reč o ženama između 50 i 59 godina, Radna grupa je navela da se rak dojke javi kod jedne od 1.339 pregledanih žena.

Najveću korist od mamografije imaju žene starosti između 60 i 69 godina. Mamografija u tim slučajevima može da pomogne sprečavanju raka kod jedne od 377 žena koje su se povrgle pregledu, navedeno je u preporukama.
Nacionalni institut za rak saopštio je da će redefinisati svoje uputstvo za mamografiju, na osnovu novih preporuka. Američko udruženje za rak i Američki Koledž za radiologiju za sada ne nameravaju da menjaju svoje preporuke, savetujući i dalje godišnji pregled na mamografu ženama posle 40.godine.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.