Impotencija kod žena

0
313

impotencija-kod-zenaUkoliko ste mislili da samo muškarci imaju problema sa impotencijom, grešite. Žene takođe mogu imati problema sa impotencijom.

Ženska impotencija je uglavnom psihološka.

Razgovor sa psihijatrom pomaže u lečenju impotencije
Nedostatak seksualne želje kod žena je u najvećoj je meri posledica zasićenja u vezi. Stes zbog svakodnevnih obaveza i briga može takođe uticati na pojavu impotencije kod žena. Drugim rečima, kod žena nije reč o organskoj bolesti već o psihičkom problemu. U jednom vrlo malom procentu seksualna želja kod žena može oslabiti zbog uzimanja kontracepcijskih tableta, ako tokom ciklusa imaju nizak nivo hormona. Kada se kroz razgovor sa ženom od tridesetak godina ustanovi da polni odnos ima retko, onda je jasno da ima problem sa seksualnom željom. Uglavnom im se preporučuje psihološka ili psihijatrijska pomoć i neretko to bude uspešno.
Frigidnost se takođe smatra oblikom impotencije kod žena. Frigidnost predstavlja seksualnu hladnoću žene, koja može biti uzrokovana dejstvom više faktora. Postoje razni oblici i stepeni tog poremećaja.

Oblici frigidnosti

Anafrodizija se javlja kod žena koje ne osećaju nikakvu fizičku želju za partnerom i u polnom činu sa njim ne doživljavaju nikakvo uzbuđenje, niti zadovoljstvo. Kad žena priželjkuje partnera, ali u toku samog snošaja ne doživljava nikakvo uzbuđenje, reč je o anhedoniji, a tada nema ni seksualnog uzbuđenja, ni orgazma. O anorgazmiji se govori kada žena u toku seksualne predigre oseća intenzivnu želju za prisnim fizičkim kontaktom sa partnerom, u toku polnog akta se uzbudi do određenog stepena, ali izostaje orgazam.
Dispareunija, kao oblik frigidnosti, javlja se kod žena koje u toku polnog odnosa ne samo da ostaju ravnodušne nego se, čak, javlja i osećaj neugodnosti i bola, a sve se to menifestuje fizičkom netrpeljivošću i psihičkom odbojnošću prema partneru. Vaginizam, kao uslov za frigidnost, javlja se kod žena upravo iz straha da će doživeti bol. Kod žene se, u tom slučaju, pojačava odbojnost prema polnom aktu, pogotovo sa određenim partnerom, toliko da se pri snošaju grče vaginalni mišići i vagina se potpuno zatvara, pa je snošaj tehnički nemoguć.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.