Endometriozu izazivaju sredstva za sunčanje

0
258

endometriozu-izazivaju-sredstva-za-suncanjeNedavna studija pokazala je da sastojak sredstava za sunčanje, oksibenzon, može biti uzrok endometrioze, rasta normalnog tkiva endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice) van materice, koje se može usaditi i rasti bilo gde unutar trbušne duplje.
Oksibenzon, popout bisfenola-A (BPA) je hemijsko jedinjenje koje oponaša estrogen, a za rast endometrioze odgovoran je estrogen.

Najviši nivo oksibenzona u urinu žena primećen je tokom jula i avgusta, što znači da je ovaj sastojak sredstava za sunčanje već dospeo u krvotok.

Studija, takođe, dokazuje i da kreme za zaštitu od sunca koje sadrže hemikalije koje izazivaju rak i one koje oponašaju estrogen (a to su oksibenzon, metoksicinamat, i paraaminobenzoična kiselina-PABA) zbog njihovog opasnog dejstva ne bi trebalo uopšte upotrebljavati.  Naučnici dodaju da je dokazano da je jedini bezbedan sastojak ovakvih krema cink oksid. Njihov savet je da sunce treba izbegavati u najtoplijim delovima dana, od 12 do 16 časova, i da sredstva za sunčanje ne bi trebalo koristiti svakodnevno i često.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.