Da li hormonska terapija šteti zdravlju žene?

0
350

Da_li_hormonska_terapija_teti_zdravlju_eneNaučnici su utvrdili i da višegodišnja uzimanje hormona za 25 odsto povećava rizik od raka dojke, a čak 78 odsto su povećane šanse za tumor limfnih čvorova. Najnovija studija objavljena u prestižnom magazinu „Journal of the American Medical Association“ tako prvi put stavlja u vezu terapiju hormonima i smrtnost.
Rezultat istraživanja koje je trajalo 11 godina i u kom je učestvovalo 16. 608 žena u postmenopauzi između 50 i 79 godina koje su imale matericu, prema rečima dr Rowan Chlebowski, autora studije, odnosi se na uzimanje kombinacije estrogena i progesterona, kao i druge kombinovane hormonalne terapije, naročito one koja se koristi u postmenopauzi.
Tako, dr Chlebowski, kao istraživač i onkolog, savetuje ženama da hormone koriste u što manjim dozama i da ih koriste najkraće moguće.
Žene treba da razmisle i da se konsultuju sa svojim lekarima o tome da prestanu da piju hormone − savetuje dr Chlebowski, ističući da je u Americi posle objavljivanja rezultata upotreba terapije zamene hormona dvostruko smanjena (sa 40 na 20 odsto). To su, ipak, i dalje desetine miliona recepata godišnje, a biće potrebno dosta rada i truda da svi shvate značaj ovih rezultata. Naime, ginekolozi od 1942. prepisuju korišćenje nekoliko hormona, sa ubeđenjem da ne postoje štetni efekti.

Studije za i protiv hormona

Rezultati opsežnog istraživanja treba definitivno da promene način na koji doktori savetuju svoje pacijente. Na primer kada je u pitanju postmenopauza i terapija zamene hormona, jedini razlog zašto koristimo i dalje ovu terapiju je da bismo kontrolisali pojačane i neprijatne simptome menopauze kada primena drugih oblika lečenje ne daje rezultate. Rizik uvek postoji, a kako će neko odreagovati na lek je individualno. U svakom slučaju sada ću mnogo više razgovarati sa svojim pacijentima − kaže dr Elizabeth Poynor, onkolog u „Lenox Hill“ bolnici u Njujorku.
Dr Slavica Vasiljević, ginekolog akušer, naglašava da ima mnogo studija koje su za i protiv upotrebe hormonske terapije, a ovo je samo još jedna od njih.
Kod nas 2,5 odsto žena koristi pilule za kontracepciju, a samo 1 odsto koristi kombinovane hormonske pilule kao supstituciju u menopauzi. Ova studija skreće pažnju na pitanje kome treba prepisati supstituciju u menopauzi i tu je najvažnija dobro uzeta anamneza. Žene svakako treba da se štite od neželjene trudnoće jer su rizici uzimanja kontracepcijskih pilula mnogo manji od mogućih posledica abortusa. Kad je reč o supstituciji u menopauzi, treba biti oprezan ako se ona koristi duže od pet godina ili ako se uvodi kasnije − pet godina nakon poslednje menstruacije. Mnoge studije su pokazale da se rizici, pa i onaj od raka dojke, smanjuju, ako žena počne da koristi hormonsku supstituciju rano − do godinu dana nakon poslednje menstruacije − kaže dr Vasiljević.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.