Ispiranje vagine

0
278

Ispiranje_vagineVaginalno ispiranje je ispiranje odnosno pranje vagine. To žena radi tako da vaginu ispere s vodom ili nekom otopinom u svrhu ispiranja vaginalnih izlučevina. Na tržištu ima više otopina i pomagala za tuširanje vagine, a na raspolaganju su i na recept za liječenje određenih bolesnih stanja ili pripremu za određene zdravstvene zahvate. U nastavku pročitajte koja je još namjena tog postupka i da li je to doista tako zdravo za vaše zdravlje kako se možda čini na prvi pogled.
Razloga za vaginalno ispiranje ima više
Žene obično navode više razloga zašto prakticiraju ispiranje vagine:
za ispiranje eventualnih ostataka menstrualne krvi na kraju menstruacije;
nakon spolnog odnosa kao spriječavanje začeća ili infekcije spolno prenosivim bolestima. Pri tome treba upozoriti da vaginalno ispiranje nije niti kontracepcija niti zaštita od spolnih zaraza. Dakle, u oba je slučaja još uvijek nužno korištenje kondoma i/ili nekog od oblika kontracepcije;
za otklanjanje ili smanjivanje neugodnog mirisa vagine. U tom je slučaju preporučljivije posjetiti liječnika, jer vaginalno ispiranje zbog osjećaja čistoće može još dodatno pogoršati problem.
Je li vaginalno ispiranje zdravo?
Stručnjaci su sve složniji u stavu kako vaginalno ispiranje nije niti malo zdravo. Vaginalna flora naime ima nisku pH vrijednost, što je štiti od zaraza. Nizak pH onemogućuje razvoj različitih bakterija i gljivica, koje u kiseloj sredini vagine teško mogu preživjeti. Redovito vaginalno ispiranje (i također drugi čimbenici poput stresa, liječenja s nekim od antibiotika, hormonalne promjene tijekom menstruacije i trudnoće, oslabljen imunološki sistem, kontracepcijske tablete) mogu izmijeniti kemijsku ravnotežu u vagini, što uzrokuje da je vagina puno osjetljivija za različite infekcije i upale. S ispiranjem u vaginu mogu ući i bakterije koje se zatim prošire po vratu maternice do maternice i jajovoda i uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. S vaginalnim ispiranjem može doći čak do bakterijske vaginoze i vaginalne gljivične zaraze (kandidijaze), a znanstvenici izvještavaju i o tome da se s vaginalnim tuširanjem povećava i mogućnost zaraze spolno prenosivim bolestima, jer je pri narušenoj ravnoteži sluznica podložnija štetnim vanjskim utjecajima. Zato je preporučljivije da ostavite da se rodnica od vlastitih izlučevina naprosto sama očisti. Pomoću nježnog sapuna bez mirisa peremo samo vanjsko spolovilo. Najprimerniji su proizvodi koji su namijenjeni isključivo intimnoj njezi.
Kada je potrebno potražiti liječničku pomoć?
Kao i kod drugih dijelova tijela, i kod vagine moramo uočiti svaku promjenu koja može govoriti o nekom ozbiljnijem, koje se skriva u pozadini te promjene. Zato posjetite svog ginekologa ako uočite neki od sljedećih znakova:
vaginalni bolovi, svrab, nadraženost i osjećaj pečenja;
neobičan, neugodan miris iz vagine;
neobičan iscjedak, koji je bilo zelenkasto-žućkaste ili bijele boje, gust ili sirast, poput svježeg sira, a može biti popraćen i neugodnim mirisom;
bolovi i neugodan osjećaj pečenja ili svrbeža za vrijeme ili nakon vaginalnih spolnih odnosa;
bolno i pekuće uriniranje.
Svi nabrojeni znaci mogu govoriti o različitim upalama i zarazama, koje su obično potpuno izlječiva stanja, pa stoga nemojte odgađati odlazak liječniku.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.