Menopauza-Valunzi štite srce

0
247

zdr-valunzi_310x186Neki simptomi klimaksa su dobri po zdravlje. Žene koje su iskusile simptome kada su ušle u menopauzu manje pate od kardiovaskularnih bolesti od onih koji ih nisu imale
NAJNOVIJE naučno istraživanje pokazuje da žene koje pate od navala vrućina, poznatijih kao valung, imaju smanjen rizik od srčanog i moždanog udara.
Naučnici još ne mogu da objasne pojavu koju su identifikovali iz analize podataka dobijenih od 60.000 žena učesnica u velikom američkom istraživanju.
Valunzi su jedan od najčešćih simptoma menopauze koji se javljaju iznenada, traju oko četiri minuta u proseku i proizvode neugodan osećaj jake vrućine. Oni koji pate od njih mogu da se u bilo koje doba naglo preznoje, a česti talasi vrućine tokom noći mogu ozbiljno da poremete san.
Simptomi su uzrokovani širenjem krvnih sudova u koži i povezani su s neravnotežom hormona, ali ih nauka još ne razume u potpunosti. Istraživači su otkrili pozitivne vesti o valunzima posle proučavanja žena koje su učestvovale u desetogodišnjem istraživanju o menopauzalnim simptomima i srčanim i arterijskim problemima.
Učesnice istraživanja su bile grupisane prema tome da li su doživele valunge i noćna znojenja na početku menopauze, kasnije tokom menopauze, u oba vremenska razdoblja ili ih uopšte nisu imale.
Otkrili smo da su žene koje su iskusile simptome kada su ušle u menopauzu, imale manje kardiovaskularnih bolesti od onih koje su doživele valunge kasno u menopauzi, ili ih uopšte nisu imale – objašnjava voditelj istraživanja dr Emili Smuiloviz, iz Memorijalne bolnice u Čikagu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.