Sterilizacija

0
241

sterilizacijaUkoliko ste sigurni da više ne želite da rađate i razmišljate o definitivnoj sterilizaciji, idealno vreme za ovaj postupak je neposredno posle porođaja. 
Iako se sterilizacija žene (u najvećem broju slučajeva podvezivanje jajovoda) može uraditi u bilo koje vreme, period neposredno posle rađanja deteta je najsigurniji i najlakši, s obzirom da je prednji trbušni zid relaksiran, a deo na kome se intervencija radi (spoj između materice i jajovoda) je veoma blizu prednjeg trbušnog zida. 
Ako je porođaj završen carskim rezom, trbuh je već otvoren, a sterilizacija se može uraditi za samo nekoliko minuta. Ostajanje u bolnici posle carskog reza ne produžava se ako se uradi i sterilizacija jajovoda.
Ukoliko ste trudni i razmišljate o sterilizaciji, razgovarajte o tome sa Vašim akušerom
Neki lekari sprovode sterilizaciju neposredno posle porođaja, dok najveći broj akušera savetuje da se ova intervencija uradi najmanje 12 sati posle rađanja deteta. Posle ovoga perioda mogućnost nastanka krvarenja posle porođaja (postpartalne hemoragije) je znatno smanjena. Štaviše, ako kod Vašeg deteta posle rađanja nastanu problemi koji ukazuju da mu i život može biti ugrožen, tada imate dovoljno vremena da razmislite i promenite svoju odluku o sterilizaciji.  
Tokom sterilizacije dobićete anestetik i nećete osetiti bol. Sterilizacija se može uraditi u opštoj i u lokalnoj anesteziji.
Različiti su načini sterilizacije, a najčešći je presecanje puta jajnoj ćeliji ka materičnoj šupljini.  
Posle ove intervencije (podvezivanja kanala) postoji mogućnost zatrudnjivanja kod jedne od 350 žena. Učestalost trudnoća je nešto veća ako se sterilizacija uradi posle carskog reza, nego posle porođaja, a razlog nije još poznat. 
Kao i svaka druga operacija, podvezivanje kanala nosi sa sobom određene rizike. Komplikacije ove operacije su: reakcija na anestetik, infekcija organa male karlice, i povreda krvnih sudova. Na sreću, komplikacije su veoma retke. 
Posle ligacije jajovoda pacijentkinjama se daju analgetici, a već 8 sati posle intervencije žena šeta, uzima uobičajenu hranu i stara se o novorođenčetu. 
Histerektomija (odstranjenje materice) nikada se ne radi u cilju sterilizacije. To je tako rizična hirurška intervencija da se može uraditi samo ako postoje i druge indikacije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.