Vulvodinija

0
329

VulvodinijaŠto je vulvodinija?
Vulvodinija (vulvodynia) je dugotrajna nelagoda ili bol stidnice (stidnica ili vulva je vanjski spolni organ žene) karakterizirana peckanjem, žarenjem, iritacijom ili svrbežom ženskih genitalija. Najčešći je osjećaj pečenja, ali bol kod vulvodinije je vrlo individualna. Stanje varira po trajanju i lokalizaciji. Bol može biti trajna ili povremena; lokalizirana ili proširena.
Vulvarni vestibulitis je naziv za bol koja se javlja samo kad se pritisak primjeni na predvorje rodnice (vestibulum).
Vulvodinija se ponekad naziva i pudendalna neuralgija.
Kao i sva kronična, dugotrajna, stanja vulvodinija ima velik utjecaj na kvalitetu života. Često ometa seksualnu aktivnost i svakodnevno normalno funkcioniranje. Može umanjiti sposobnost žene da uspješno sudjeluje u radnim, fizičkim i društvenim aktivnostima. Sva ta ograničenja umanjuju samopouzdanje i mogu uzrokovati depresiju.

Što uzrokuje vulvodiniju?
Uzrok je vulvodinije nepoznat. Može nastati kao rezultat brojnih čimbenika. Liječnici spominju neke od njih:
– ozljeda ili nadražaj živaca vanjskih spolnih organa
– lokalna preosjetljivost na gljivicu Candida albicans
– alergijski odgovor na okolišne čimbenike
– visoka koncentracija oksalatnih kristala u mokraći
– grčevi mišića koji podupiru zdjelične organe

Nema dokaza da bi vulvodinija mogla biti uzrokovana infekcijom ili da je spolno prenosiva.

Dijagnoza
Dijagnoza vulvodinije postavlja se isključivanjem drugih mogućih uzroka bolova vanjskih spolnih organa kao što su gljivične infekcije, genitalni herpes, bolesti kože i bakterijske infekcije. Prilikom pregleda, koža stidnice je obično crvena i otečena, ili pak izgleda posve normalno. Žena obično konzultira nekoliko liječnika prije nego se dijagnosticira ovo stanje.

Liječenje
Trenutno ne postoji lijek za vulvodiniju. Za olakšavanje simptoma mogu se uzimati lijekovi kao što su antidepresivi, antikonvulzivi (lijekovi protiv grčeva mišića), blokade živaca, interferon, biofeedback (povratna sprega) i promjene prehrambenih navika. Kirurško liječenje je zadnja mogućnost kod žena kod kojih su simptomi iznimno jaki, a nijedna druga terapija nije urodila plodom.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.