Lečenje sindroma policističnih jajnika

0
297

Leenje_sindroma_policistinih_jajnikaRedovne telesne vežbe, zdrava ishrana i kontrola telesne mase. Lekovi koji regulišu nivo hormona. Lečenjem se smanjuju neprijatni simptomi i vrši se prevencija dugoročnih problema.
Pravilnom ishranom smanjuje se nivo holesterola i arterijski pritisak, uz smanjenje rizika od dijabetesa i srčanih oboljenja.
• Budite aktivni i agilni, šetajte u brzom ritmu. 
• Zdrava ishrana je obavezna, sa puno povrća, voća, oraha, pasulja, integralnih žitarica, U ishrani se izbegava masna hrana, poput mesa, sireva i pržena hrana. Obavezne su konsultacije sa nutricionistom. 
• Mršavljenjem nestaju mnogi problemi kod većine žena sa PCOS. Čak i gubitak samo 5 kp dovodi do hormonske ravnoteže i pojave regularnog menstrualnog ciklusa. Lako je reći smršajte, teško je to i ostvariti.
• Obavezno je prekinuti sa pušenjem, jer pušenje povećava nivo androgena.

Lekovi

• Anti bebi pilule, kontraceptivna sredstva – redukuju simptome, kao što su akne i hirzutizam. U kombinaciji sa spironolaktonom, lekom koji smanjuje androgene, simptomi bolesti se još više redukuju. Potrebno je da prođe izvesno vreme dok se ne povuku ovi simptomi. U slučaju da želite trudnoću, ove lekove nećete uzimati.
• Metformin, lek za dijabetes – kontroliše nivo insulina, i nivo šećera u krvi i smanjuje nivo androgena. Tako smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i pomaže regulaciju menstrualnog ciklusa i fertilitet. Međutim, mnoga istraživanja su pokazala da metformin i nema toliko važnu i uspešnu ulogu u lečenju PCOS.
• Ukoliko se želi trudnoća propisuju se lekovi koji stimulišu ovulaciju. 
U međuvremenu:
• Tretmani kože lekovima protiv akni dovode do smanjenja i drugih kožnih problema. 
• Vosak, aparat za brijanje i čupanje dlačica su načini da sklonite dlake sa lica i tela. Skuplja ali bolja varijanta je elektroliza ili laser terapija. Takođe možete da koristite kreme za kožu koje usporavaju rast dlaka, pogotovo ako ih redovno koristite.
Teško je živeti sa PCOS. Ako se osećate tužno ili depresivno razgovarajte sa psihologom ili sa ženom koja ima isti problem, jer mnogo znači kada znate da niste jedini sa ovim problemom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.