Klamidija

0
252

klamidijaKlamidija (Chlamydia trachomatis) je bakterija koja može izazvati niz bolesti u čovjeka. Najpoznatija je upalna bolest genitalnih organa žena i muškaraca koja se prenosi spolnim odnosom. Govori se da je klamidija jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti.

Nakon infekcije, seksualnog kontakta, vaginalnim, analnim ali i oralim putem, klamidija ulazi u stanice i tako ih razara. Kod žena izaziva upalu stidnice, rodnice i grlića maternice. Ako se u toj fazi bolesti ne prepozna i ne izliječi, ona prelazi na unutarnje genitalne organe, jajnike i jajovode. Ovdje može izazvati teška oštećenja jajovoda čije posljedice mogu biti sterilitet i izvanmaternična trudnoća. Napominjem da su znaci bolesti, simptomi, često vrlo oskudni, ponekad ih niti nema, a klamidija se otkrije tek slučajno u papa testu ili kod obrade steriliteta. Preporučam stoga oprez, pa kod svakog dugotrajnijeg iscjetka iz rodnice, krvarenja nakon odnosa ili pečenja-?peckanja? te učestalog mokrenja treba misliti i na klamidiju.

Osim infekcije genitalnih organa klamidija može izazvati upalu mokraćnih organa-uretralni sindrom, bolesti regionalnih, limfnih čvorova-lymphogranuloma venerum, novorođenački konjunktivitis- upalu oka kod novorođenčeta ,dakle moguća je infekcija djeteta za vrijeme porođaja. Postoji upala očiju izazvana klamidijom i kod odraslih koja može završiti slijepoćom-trahom. Nekada je bila endemička kod nas u Međimurju ,srećom danas je više kod nas nema. Kod muških klamidija izazivlje upalu mokračne cijevi. Simptomi su i ovdje često oskudni ili ih nema. Dijagnostika klamidije prilično je jednostavna-dokazuje se u papa testu ili još bolje mirkobiološkim brisom. Pošto se radi o spolno prenosivoj bolesti liječiti se moraju oba partnera. Liječenje se provodi upotrebom specifičnih antibiotika, a nakon završenog liječenja potrebna je kontrola klamidije kod oba partnera. Zaštiti se može od infekcije klamidijom najlakše upotrebom kondoma.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.