Što ginekolog treba znati o vama?

0
234

kod-ginekologaPregled kod ginekologa uvelike ovisi i o vama samima, odnosno o informacijama koje pružite svojem ginekologu i koji na temelju toga može postaviti točnu dijagnozu
Odlazak kod ginekologa za neke žene vrlo je stresno iskustvo, bilo zbog dosadašnjih loših iskustva, bilo zbog nepotrebnog srama i neugode, bilo zbog činjenice da će vam netko pregledati i razgovarati s vama o najintimnijim dijelovima tijela. Ako je sam ginekolog razlog zbog čega vam se pregledi pretvaraju u noćnu moru, promijenite ginekologa. Nikako nemojte kod nekog ostajati iz navike, a zbog nekog razloga niste zadovoljni s njegovim/njezinim radom.
Naravno, sam pregled uvelike ovisi i o vama samima, odnosno o informacijama koje pružite svojem ginekologu i koji na temelju toga može postaviti točnu dijagnozu (ako je potrebno) i dati vam najbolju terapiju. To je posebno važno ako se po prvi puta susrećete s novim ginekologom koji vas ne pozna i vjerojatno nema potpune podatke o vama.
Nije na odmet da popišete na list papira što se s vama događalo tijekom godina, posebno ako ste liječili određene bolesti i sl. Ako pak imate istog ginekologa godinama, nikako nemojte propustiti obavijestiti ga o svim promjenama koje se događaju u vašem organizmu, a ne moraju se samo odnositi na reproduktivni sustav i spolne organe.
Što nikako ne smijete prešutjeti?

Povijest bolesti

Ono što je vrlo važno da budete iskreni što se tiče vaših zdravstvenih problema, ako ih imate. Obavezno spomenite:
1. Bolesti i stanja koje ste imali (fizičke i psihičke), uključujući spolne bolesti.
– Klamidija – vrlo je neugodna i može ostaviti trajne posljedice, ako se ne liječi.
– Gonoreja – vrlo je slična klamidiji, a izaziva probleme prilikom spolnog odnosa, zatim pečenje, svrbež i jak iscjedak iz rodnice, vrlo lako se prenosi i može ostaviti trajne posljedice ako se ne liječi.
– Sifilis – je smrtonosna spolna bolest koja ima nekoliko faza, ako se ne liječi. U pojedinim fazama vrlo ju je teško otkriti ako se ne liječi, a prvi znakovi bolesti su čirevi koji se mogu pojaviti oko spolnog organa, rektuma te usta. Liječenje je vrlo teško i dugotrajno.
– Genitalna mikoplazma – Ove bakterije javljaju se kao uzročnici zapaljenja grlića maternice, a upala se može zakomplicirati razvojem upale jajovoda, jajnika, što može dovesti do steriliteta žene. Infekcija je često udružena sa klamidijom, gonokokom i streptokokom iz grupe B.
– Trihomonijaza – ovu upalu žene često zamijene s gljivičnom ili bakterijskom infekcijom, s obzirom da su simptomi slični – jak iscjedak koji ima jak i neugodan miris, bol tijekom spolnog odnosa, iritacija i svrbež.
– HPV – Humani papiloma virus može izazvati rak grlića maternice i zbog toga se svake godine preporuča obavljanje papa testa. Ako se on otkrije na vrijeme, može se vrlo uspješno liječiti.
2. Datum posljednjeg papa testa i rezultati
3. Istaknuti sve lijekove i medikamente koje trenutno koristite, uključujući kontraceptive, vitamine, lijekove iz alternativne medicine i sl.
4. Istaknuti alergije na određene lijekove
Obiteljska anamneza
Ako u obitelji postoje određene bolesti i stanja koje bi mogle biti nasljedne, kao što je tireoiditis, problemi sa srcem, tumor, dijabetes, visoki krvi tlak i tako dalje, obavezno ih spomenite liječniku.

Simptomi

Ako imate određene poteškoće i simptome koje nisu uobičajeni za vas, obavezno ih istaknite liječniku. Vaš ginekolog će vjerojatno htjeti znati koliko dugo imate simptome, osjećate li bol, glavne i sporedne simptome, što uzrokuje ili pak pogoršava te simptome. Ako već uzimate određene lijekove bilo na recept, bez recepta ili homeopatske lijekove, nikako ih nemojte zaboraviti spomenuti.

Začeće i trudnoća

Ako planirate začeće ili pak sumnjate ili znate da ste trudni, obavezno to spomenite svojem ginekologu. On vam može dati sve potrebne informacije koje možda niste znali u vezi začeća i trudnoće.

Menstruacijski ciklus

Prilikom svakog ginekološkog pregleda, obavezno morate znati kada vam je započela zadnja menstruacija, koliko je trajala, te trebate znati koliko vam traje ciklus, ako je redovit. Ako pak imate problema s menstruacijski ciklusom, bilo da je prekratki, predugi, bilo da je menstruacija obilna ili pak slaba, imate li grčeve ili bilo koje druge poteškoće, obavezno ih spomenite ginekologu.

Kontracepcijske pilule

Vaš ginekolog ne samo da vam mora prepisati kontracepcijske pilule, nego vam može pružiti sve važne informacije o zaštiti protiv začeća. U tom slučaju nikako nemojte izostaviti nikakve vlastite zdravstvene poteškoće i anamnezu obitelji.

Životni stil

Bilo bi dobro kada bi vaš ginekolog imao informaciju, jeste li u stalnoj vezi ili pak često mijenjate seksualne partnere, vježbate li, pušite, pijete i sl. Zapamtite, vaš ginekolog bi treba znati te stvari, kako bi vam mogao pružiti najbolju moguću zdravstvenu skrb.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.