Nepravilna krvarenja iz maternice

0
346

Definicija i uzrok
Nepravilna krvarenja iz maternice čest su simptom bolesti ženskih spolnih organa, ali se često javljaju i kod poremećaja zgrušavanja krvi. Ova krvarenja nastaju kao posljedica izostale ovulacije. Ovulacija je izbacivanje ženske jajne stanice iz jajnika koje se kod svake žene događa prosječno jednom mjesečno, na polovini menstrualnog ciklusa.
Krvarenja su obično obilna (metrorrhagia) te je isključena mogućnost trudnoće i nekog drugog lokalnog uzroka u maternici kao što je dobroćudni tumor miom i endometrioza. Nepravilna krvarenja još se nazivaju disfunkcijska, odnosno metrorrhagia dysfunctionalis jer nastaju zbog poremećaja funkcije određenog dijela tijela.

Simptomi
Tijek bolesti je obično karakterističan. Ženi izostane mjesečnica kroz 5-7 tjedana, ali ponekad i tijekom nekoliko mjeseci te se nakon toga javljaju obilna krvarenja koja traju do četiri tjedna, a ponekad i duže. Obilna i dugotrajna krvarenja zbog gubitka željeza uzrokuju tešku anemiju čiji su simptomi slabost, vrtoglavice, zujanje u ušima i osjećaj lupanja srca.

Doba javljanja
Ova se krvarenja obično javljaju na početku plodnog razdoblja žene, dakle, u mlađoj dobi i u klimakteriju kada postupno prestaje funkcija jajnika.

Tipovi nepravilnih krvarenja iz maternice
Ovaj tip krvarenja dijelimo u dvije skupine prema životnoj dobi u kojoj se javlja. Prva skupina je matrorrhagia iuvenilis, odnosno mladenačka (juvenilna) krvarenja koja se javljaju na početku ženinog plodnog razdoblja.
Druga se skupina naziva metrorrhagia climacterica, odnosno klimakterijska nepravilna krvarenja koja se javljaju, kao što samo ime kaže, u klimakteriju.
Mladenačka nepravilna krvarenja iz maternice
Ova su krvarenja obilna i dugotrajna, javljaju se u nepravilnim razmacima u djevojaka između 12 i 18 godina. Razdoblju krvarenja prethodi duži ili kraći period izostanka mjesečnice. Krvarenje može uzrokovati tešku anemiju zbog manjka željeza, a i ugroziti život bolesnice. Za postavljanje dijagnoze potrebno je odgovoriti na niz liječnikovih pitanja o tim simptomima, prijašnjim bolestima, obiteljskim bolestima te je potrebno napraviti ginekološki pregled. Krvarenje je u ovoj dobi rijetko posljedica tumora i poremećaja zgrušavanja.
Intervencijska mjera kod ovog stanja je što prije zaustaviti krvarenje. Ono se može sigurno zaustaviti hormonskom terapijom.
Za ova je krvarenja tipično učestalo ponovno javljanje pa je potrebno regulirati menstrualni ciklus kako bi se spriječilo ponavljanje. Potrebno je uzimanje preparata željeza ili eritropoetina kako bi se bolesnica oporavila.
Klimakterijska nepravilna krvarenja iz maternice
Nepravilna maternična krvarenja ovog tipa nastaju u razdoblju prijelaza u menopauzu kada opada funkcija jajnika. Simptomi su isti kao kod mladenačkih krvarenja. Krvarenja su sklona ponavljanju, a dodatna je mogućnost kod ovih bolesnica i u ovoj dobi različiti bolesni procesi na maternici te je najprije potrebno njih isključiti ginekološkim pregledom, kiretažom unutrašnjosti maternice i histološkim pregledom dobivenog materijala (uzorak dobiven ginekološkim pregledom i struganjem maternice se oboji, postavi se na stakalce i promatra pod mikroskopom. Osim nepravilnih krvarenja, uzrok obilnih krvarenja u ovoj dobi još mogu biti: karcinom vrata i tijela maternice, polipi, dobroćudni tumor miom, endometrioza, pobačaj, izvanmaternična trudnoća i poremećaj zgrušavanja krvi. Zbog toga se obavezno treba napraviti kiretaža, osobito ukoliko je mjesečnica izostala prije početka krvarenja tijekom 6 mjeseci ili više.
Liječenje: kiretaža koja se radi u dijagnostičke svrhe, često djeluje i terapijski i zaustavlja krvarenje. Kad se isključe sve druge mogućnosti i sigurna je dijagnoza nepravilnih krvarenja, može se početi provoditi hormonsko liječenje. Potrebno je uzimanje preparata željeza ili eritropoetina kako bi se bolesnica oporavila.

Postavljanje dijagnoze
Za postavljanje dijagnoze bolesti koja uzrokuje nepravilno krvarenje iz maternice potrebno je liječniku dati što više informacija o sadašnjoj bolesti, njenom nastanku, tijeku, težini i ostalim simptomima, a isto tako informacije o svim dotadašnjim bolestima te obiteljskim bolestima.
Kako bi liječenje bilo što uspješnije, treba razlikovati je li krvarenje nastalo zbog poremećene funkcije jajnika, nepravilnosti građe maternice ili zbog poremećaja zgrušavanja krvi.
Osim razgovora, potreban je ginekološki pregled, kiretaža šupljine maternice te pregled preparata uzorka tkiva pod mikroskopom.
Kod sumnje na poremećaj zgrušavanja, obično postoje krvarenja i u druga tkiva te obilna krvarenja nakon različitih ozljeda ili kirurških zahvata. Bolesti koje najčešće uzrokuju neuredna krvarenja iz maternice su trombocitopenija (manjak trombocita) i von Wilebrandova bolest.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.