Povišen progesteron

0
689

Povišen progesteronProgesteron je hormon koji ima važnu ulogu u zdravlju žene. Progesteron se povećano oslobadja posle ovulacije u takozvanoj luteinskoj fazi menstrualnog ciklusa. Visok nivo progesterona u toj fazi (što je normalno) stimuliše sekretornu aktivnost endometrijuma materice i njegovu vaskularizaciju. Dakle u ovoj fazi progesteron priprema matericu da prihvati oplodjenu jajnu ćeliju.
Visok nivo progesterona povratno negativno utiče na mozak (HIPOFIZU) i smanjuje oslobadjanje hormona FSH i LH koji treba da smanje produkciju estrogena i progesterona da bi, ukoliko nije došlo do oplodnje jajne ćelije, počeo normalan menstrualni ciklus.
Progesteron kao hormon ima sledeće efekte:
Održava sekretornu aktivnost materice u drugoj fazi menstrualnog ciklusa
Utiče na rast i razvoj dojki
Negativni povratni efekat na mozak (FSH i LH)
Za vreme trudnoće smanjuje mogućnost neželjenih kontrakcija. Visok nivo progesterona – Uzroci
Dva glavna uzroka visokog progesterona su ovulacija i trudnoća, tokom kojih su nivoi progesterona prirodno povišeni. U perimenopauzi, kada dolazi do smanjenja nivoa ženskih polnih hormona, može doći do značajnih fluktuacija u nivoima progesterona.
Pored toga, postoje određena stanja koja mogu uticati na povišen nivo progesterona:
Rak materice – U nekim oblicima raka materice nivo progesterona je veći od normalnog.
Oboljenja nadbubrežnih žlezda (adrenalna hiperplazija) – Nenormalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda može ugroziti prirodnu produkciju polnih hormona i dovesti do dominacije progesterona.
Lutealne ciste na jajnicima – Kada tokom ovulacije dolazi do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije, žuto telo (izmenjeni folikul) počinje sa stvara velike količine estrogena i progesterona u pripremi za potencijalnu trudnoću. U nekim slučajevima može doći do začepljenja otvora na folikulu čime se nagomilava tečnost i od žutog tela nastaje cista. Ovakve ciste obično nestaju same od sebe tokom nekoliko nedelja, ali mogu stvoriti određene komplikacije. Klomifen citrat koji se koristi za izazivanje ovulacije može povećati rizik nastajanja lutealnih cisti.
Simptomi povišenog progesterona
Promene raspoloženja
Osetljivost grudi
Nemiran san
Naduvenost
Vaginalna suvoća
Manjak seksualne želje
Terapija
Postoji nekoliko opcija u tretmanu narušenog nivoa progesterona, bilo da se radi o povišenom progesteronu ili slučaju gde je nizak nivo progesterona. One uključuju izmene životnog stila, prirodna sredstva za regulisanje nivoa hormona i hormonsku terapiju.
Naš savet je da se krene prvo od prirodnih alternativa jer su bezazlenije i ne predstavljaju dodatni rizik za opšte zdravlje. Prvi korak podrazumeva neophodne izmene u životnom stilu: Eliminaciju emocionalnog stresa, zdravu ishranu za hormonsku ravnotežu i uzimanje prirodnih sredstava za regulisanje hormona.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.