Decidua

0
436

Dejstvom progesterona, promenjena sluzokožu uterusa u koju se usadila oplođena jajna ćelija. Decidua je u stvari zadebljan endometrijum sa rastresenim vezivom u kome se sreću uvećane, svetle, poliedrične i vretenaste ćelije sa obilnom citioplazmom koja okružuje jedro. To su takozvane decidualne ćelije, koje su u stromu razmještene u vidu mozaika.

Žlezde endometrijama su proširenog lumena. Njihove su ivice neravne, često nazupčene, šupljina je ispunjena otpalim apikalnim krajevima cilindričnih ćelija bogatih glikogenom.

Rastresenost endometrijuma i bogatstvo glikogenom treba da obezbede usadivanje oplođene jajne ćelije i njenu ishranu u prvim danima trudnoće. Prema usađenoj oplođenoj jajnoj ćeliji, odnosno prema začetku, razlikujemo tri dijela decidue.

  • Bazalna decidua (decidua basalis) – Dio na koji naleže oplođena jajna ćelija. Od nje i od čupastog horiona pri kraju trećeg meseca trudnoće nastaje posteljica.
  • Kapsulama decidua (decidua capsularis) – Dio decidue koji obavija začetak prema materičnoj duplji.
  • Parijetalna (prava) decidua (decidua parietalis s. decidua vera) – sav ostali dio decidue koji oblaže unutrašnju površinu uterusa

Sa porastom ovuluma sve se više ispunjava materična šupljina i odiže kapsulama decidua. Pri kraju trećeg meseca kada začetak toliko naraste da potpuno ispuni materičnu šupljinu, kapsulama i parijetalna decidua spajaju se jedna sa drugom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.