Fras-Konvulzije

0
74

Fras-KonvulzijeKonvulzije su fenomeni motorne razdraženosti,koji se javljaju u napadima. Za vreme njihovog trajanja oboleli pokazuje nehotimične isprekidane pokrete udova,  lica i očiju.
Mnoge konvulzivne krize su praćene gubitkom svesti, i ulaze u sastav motorne epilepsije. Druge nisu teške i izraz su tzv.nervnih napada. Kod normalnih osoba neke okolnosti, mogu da izazovu izbijanje konvulzivne krize, koje se više nikad ne ponavljaju. To je radi primera slučaj kod hipoglikemije ( što u toku života bilo kad može da se desi) ili kod novorodjenčeta, odojčeta za vreme povećane temperature ( status febrilis) tzv.febrilne konvulzije.
Kod novorodjenčeta i odojčeta konvulzije imaju poseban izgled. Čiste tonične krize sa opružanjem udova, praćeno izvrtanjem očiju, hipotonične krize sa gubitkom svesti.
Klonične krize sa trzajevima udova, kod takvih pogled ostaje ukočen dok se nadlaktice opružaju, a pesnice su zatvorene i donji udovi u fleksiji.
Kod novorodjenčeta pojava konvulzije mogu bit posledica cerebro – meningealnog statusa, nekad hipokalcemija dovodi do takvog stanja. Febrilne konvulzije ide sa povišenom uglavnom visokom temperaturom, samo u toku febrilnog napada. Uzrok može biti  (grip,dehidratacija, izbijanje zuba).
Sem napada visoke temperature uzroci dečijih konvulzija su epileptična bolest, medikamentozne intosikacije, metabolički poremećaji itd.  Bilo koji je uzrok u pitanju kod konvulzivne krize nužno je
HITNO preduzeti adekvatno lečenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.