Kriptofazija-jezik blizanaca

0
92

Kriptofazija-jezik blizanacaKriptofazija je autonomni jezik ili tzv.jezik blizanaca. Istraživanja ukazuju da blizanci kasnije progovore od svojih vršnjaka.Vodeći razlog je da roditelji manje imaju vremena  da posvete obema bebama.Blizanci oko druge godine života razvijaju jezik koji je samo njima razumljiv.Izmišljaju nove reči.Stručnjaci to nazivaju jezikom blizanaca ili idioglosijom-kriptofazijom.Već oko treće godine blizanci napuštaju svoj povlašćeni jezik i uključuju u razgovore svima razumljivom.Uvek je jedan od blizanaca spretniji u govoru od drugog.Obično je jedan dominantnija osoba pa zato daje sebi ulogu „dnevnog advokata“ i odgovara na pitanja za oboje.Taj ćutljivi mališan je spretniji u nečem drugom i to njemu sasvim odgovara.Moguća da mu je više razvijenija motorika.
Svakom blizancu treba posvetiti dovoljno pažnje i porazgovarati sa svakim odvojeno.Sve vreme treba pričati sa njima ispravno i nikada ne treba se obraćati kao celini već svakom posebno, bez obzira iako su identičnog fizičkog izgleda ali jesu osobe za sebe.
Kada su blizanci dorasli do vrtića-škole istraživanja pokazuju da nije dobro razdvajati, poželjno je da budu u istoj grupi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.