Šta znači zdravo detinjstvo?

0
88

Šta znači zdravo detinjstvo?Za dete osnovni vid komunikacije sa okolinom je igra.To je stimulans za psihofizičiki razvoj deteta.Od igre i načina igranja zavisi motorički razvoj.Smenjuju se periodi vidljivog telenog rasta, kvalitet pokreta i motoričke funkcije.U motoričke sposobnosti spadaju snaga, brzina, flaksibilnost, koordinacije, agilnost, preciznost, ravnoteža, izdržljivost i kvalitativnost.
U dečijem uzrasti ipak je najvažnija koordinacija.Blisko je povezana s propriocepcijom ili unutrašnjim čulom koje procenjuje kretanje segmenata tela i uskladjuje aktivaciju mišića, a na njih mogu i znatno uticati.
Deca u životu imaju jedinu obavezu, a to je igra.Njihov mozak se razvija stimulacijom, oni treba puno da skaču, trče i da se igraju jer igrajući uče razne stvari.Treba ih voditi u igraonice.Dete predškolskog uzrasta treba da vozi bicikl, plivanje.To je najbolji aerobni napor.Šetnja je blagotvorna za sve vrste bolseti.
Što se tiče zdravog detinjstva tu ne postoji neki recept.To je doba sa najvećim delom igre, interakcijesa drugom decom i roditeljima što je naročito važna od svega adekvatna zdrava ishrana.
Kada malo dete odraste treba da se rado seća svog detinjstva, tog slatkog doba, „zašećerenog mleka, griza“ puno sreće i ljubavi.
Dečiji život je poput komada papira, na koji svako ostavlja beleške.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.