Da li vaše dete spava u mraku?

0
95

Da li vaše dete spava u mraku?Pri izlasku iz porodilišta treba da postavite stvari kako valjaju već u periodu adaptacije.Medjutim to uglavnom nije tako već ako je prva beba u pitanju svetlo u kući uključen je non stop.Kroz nekoliko nedelja kada se bolje snalazite sa bebom postavlja se lampica ili se svetlo noću gasi.U slučaju uznemirenosti bebe treba pokušati umirivanje dodirom, glasom, možda joj je toplo ili hladno, žedno što nema veza sa mrakom u sobi.Beba dok je bila u maminom stomaku isto je bio mrak.
Da zaključimo činjenice o mraku:to je prirodno okruženje za san.Dete treba da nauči da se spava kada je mrak, da se igra i zabavlja kada je dan sunčano i svetlo.
Mnogi mališani se plaše mraka i žele da spavaju uz izvor svetlosti, ali to nije preporučljivo  evo zašto?
Izlaganjem svetlosti kod dece u večernjim satima potpuno zaustavlja proizvodnju melatina-hormona za zdrav cirkadijalni ritam i spavanje.Može da utiče na kvalitet sna ili da izazove ozbiljne probleme.
Prestanak proizvodnje melatina nastupa samo deset minuta pri uključenja svetla, a potrebno je oko sat vremena proizvodnje posle isključenja.
Bilo bi dobro da dete pokušavamo da uspavljujemo u isto vreme tokom dana i uveče.
Naučite dete na razlike šta se dogadja danju a šta noću.Narušavanje cirkadijalnog ritma može biti kriva za razna ponašanja.Izloženost svetlu u večernjim satima odlaže signaliziranje mozgu da je vreme za spavanje i time se negativno održava na kvalitet sna i nagle promene raspoloženja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.