So i šećer u dečijoj ishrani

0
132

So i šećer u dečijoj ishraniAko beba sisa majčino mleko je savršena hrana i sadrži sve sastojke što je bebi potrebno.
Ukoliko je na adaptiranom mleku proizvodjači su sastavili industrijsku hranu po pravilniku ono što beba može jesti.Od osmog meseca bebinog života možete dodavati neke začine u dečiju hranu da bude ukusnija ili dodati malo jogurta ili pavlake.Bebini bubrezi su osetljivi na so mogu da oštećuju bubrege i da dovedu do povišenog krvnog pritiska.U prvih osam meseci ne treba dodavati soli, izmedju 8-12 meseci manje 1g. a od 1-3 godine manje od 2g soli na dan.Skriveni izvori soli mogu biti u nekim namirnicama a nismo ni svesni to su:supe ili paste iz kesice, sirevi, grickalice, mesni delikatesi, slanina, šunka, morska hrana.Na etiketi uvek pročitajte  šta je zastupljeno od začina,  aditiva, šećera, konzervansa itd.Kad je reč o šećeru: posle godinu dana uzrasta možete davati detetu slatkiše.Za početak uvek se daje voće i proizvodi od voća.Od godinu dana možete davati i meda i domaće kolače.Dete nema potrebe za slatkišima, zato bolje navići na voće, voćne kašice što vi sami spremate.Šećer na neki način treba izbegavati u dečiju hranu jer može da dovede do kvarenja zuba (karijes), a kasnije do gojaznosti (obesitas).
za dete od 1-3 godine dozvoljena količina šećera na dan iznosi 4g. jedna supena kašika a za decu od 3-6 godina iznosi 5g.Unos čokolade i keksova treba ograničiti 10-15g. na dan.
Postoji skriveni izvori šećera u nekim kupovnim namirnicama, neki sadrže i zasladjivače još treba napomenuti da šećer ili zasladjivač se nalazi u slatkim pićima, sokovima, jogurtu za decu, voćnim jogurtima, čokoladno mleko, i raznim pecivima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.