Naziv fimoza

0
153

Naziv fimozaFimoza je naziv za nemogućnost prevlačenja kožice-prepucija preko glansa.Prepucijum je elastična kožica čija je unutrašnja strana sluznica, koji prekriva i štiti vrh penisa-glansa.To je važno dok je dete u pelenama jer bakterije iz stolice reaguju s mokraćom i stvara se amonijak koji može dovesti do upale glansa, pa tako i pelenskog osipa.
Razlikuje se fiziološka i patološka fimoza.Nakon rodjenja prepucijum je povezan sa glavićem penisa.To je fiziološka i normalna pojava.Kako beba raste dolazi do spontanog odvajanja kožice od glavića penisa.Kada nastaje odvajanje kožice po glaviću se vidi beličasta-žućkasta nakupina takozvana smegma.Tu nakupinu treba očistiti vodom, dečjim uljem ne na silu presvlačiti prepucijum preko glavića jer može nastati ozleda, krvarenje ili sekundarna infekcija.
Patološka fimoza se leči jer tada ima izrazito suženje prepucija, koji se ne može navući unatrag niti da se razdvoji od penisa.
Kod patološke fimoze simptomi su sledeći:
-tanak mlaz urina, kapljanje mokraće
-bolno mokrenje
-nadimanje i bol
-ponavljajuće upale prepucijuma
-nemogućnost presvlačenja prepucijuma unatrag
Uz ove simptome mogu se pojaviti i druge bolesti ili stanja, kao infekcije mokraćnih kanala, suženje uretre.
Lečenje:
Dete treba odneti kod dečijeg urologa na pregled.Prva linija lečenja je lokalna terapija, danas se primenjuju kortikosteroidne kreme na rubove prepucija može se namazati dva puta dnevno kroz 4-6 nedelja.Primenom ovih krema dolazi do omekšavanja i stanjenja kožice prepucija, koja se onda uspeva prevući preko glansa-adhezioliza.Ukoliko takva terapija nije uspešna primenjuje se cirkumcizija tj. hirurško obrezivanje.
Treba govoriti i o parafimozi što znači nasilno prevlačenje prepucija.Parafimoza je stanje kada je prepucijum stegnut iza glavića penisa i ne može se vratiti natrag.To dovodi do otoka glavića, jakog bola redje i do nekroze.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.