Imunizacija kod dece

0
455

Imunizacija kod deceDraga majka; osim pravilne ishrane i nege Vašeg deteta postoji još jedna važna mera i zaštita zdravlja, a to je imunizacija-vakcinacija. Zaštita dece od zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti redovnim vakcinisanjem.
Ovde moram naglasiti da je majčino mleko,i to ono koje se produkuje u prvim danima po rodjenju takozvani KOLOSTRUM-prva imunizacija novorodjenčeta, jer sadrži antitela koja sprečavaju da dodje do infekcije bakterijkog, virusnog porekla. Da bi odojče bilo u potpunosti zaštićeno od pojedinih dečjih bolesti, koji još uvek u svetu predstavlja ozbiljan zdravstveni problem moraju da se vakcinišu.
Nekoliko reči o imunitetu postoji takozvani nasledjenu-pasivni imunitet. To je vrsta imuniteta koji se nasledjuje od rodjenja, ukoliko je majka bolovala od odgovarajuće bolesti.Nasledjeni imunitet obično traje od 3-6 meseci uzrasta. Postoji takozvani aktivni imunitet to je zaštita, koju čovek stiče bilo što je preležao bolest ili time što je primio supstancu, koja podstiče organizam da stvara dugotrajnu zaštitna antitela.
Imunizacija protiv odredjenih zaraznih bolesti u mnogim zemljama, pa i kod nas je OBAVEZNA i definisana kroz pravnu regulativu.  Odgovornost za kvalitet i bezbednost ove preventivne mere postavljen na najviši nivo-nivo države. Indikacije za davanje vakcine regulisane su odlukom-PROGRAMOM koji se donosi na savezni nivo za svaku tekuću godinu.U skladu sa ovim propisima imunizacija protiv odredjenih zaraznih bolesti je obavezna za * lica odredjenog uzrasta i
prema epidemiološkim indikacijama.
Za lica odredjenog uzrasta obavezne su sledeće vakcine:
– protiv tuberkuloze -BCG
– protiv difterije tetanus i veliki kašalj-DITEPER
– protiv dečije paralize-vakcina POLYO-OPV
– protiv ospice, zauške i rubeole vakcina M+P+R
– protiv žutice B vakcina HEPATITIS B
– protiv haemophilus influenza
Prema epidemiološkim indikacijama obavezna je vakcina :protiv hepatitis  B, besnila, tetanusa, gripa, trbušnog tifusa itd.
Nekoliko reči još samo o post vakcinalnim reakcijama. Beba može da ima temperaturu,  lokalnu reakciju,  nervozna, bol, otok na mestu uboda.
Svi ovi simptomi nestanu posle nekoliko sati.  Bebu treba više pojiti,  hladne oblogice stavljati i može se dati lek protiv temperature-antipiretik.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.