Značaj vakcinacije protiv pneumokoka

0
164

Značaj vakcinacije protiv pneumokokaZa pneumokokne infekcije je odgovorna Streptococcus pneumoniae, koja uglavnom pogadja decu mladju od pet godina i dovede do niz ozbiljnih oboljenja, pa i uzroka smrti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.
Infekcija pneumokokom najčešće se dešava u zimsko vreme, kada se mnogo vremena provede u zatvorenom prostoru.Pneumokok bakterija je stanovnik respiratornih organa u nosu ima najviše, čim odbrambeni sistem oslabi bakterija se širi i umnožava se pa izaziva brojna oboljenja.Širi se kapljičnim putem kijanjem, kašljanjem ili direktnim kontaktom.Izaziva zapaljenje uha upalu sinusa, bronhitisa.Od teških infekcija su zapaljenje pluća, meningitis, sepsa.
Simptomi su sledeći:
Visoka temperatura, groznica, otežano disanje, bol u grudima, kašalj.Kod težih slučajeva javlja se glavobolja, povraćanje, mučnina, bolovi u mišićima, malaksalost.Kod pneumokoknog meningitisa javlja se visoka temperatura, ukočenost vrata, osetljivost na svetlo, konfuzija.
Lečenje se vrši antibioticima, ali ni to nije baš sigurno jer mnogi sojevi pneumokoka postali su otporni na razne lekove.
Zato treba proraditi na prevenciji
Vakcina protiv pneumokoka posebno se preporučuje deci, koja treba da idu u jaslice ili u vrtić gde je infekcija vrlo česta.
U Srbiji su na raspolaganju dve vrste vakcine protiv pneumokoka za decu:
PREVENAR (WYETH)-protiv 7 serotipova Pneumokoka
SYNFLORIX (Glaxo Smyth Kline)
Kao primovakcinacija daje se u tri doze od kojih se prva doza daje u drugom mesecu starosti.Interval izmedju doze treba da bude najmanje mesec dana.
Revakciniše se u drugoj godini života, daje se jedna doza.
Važno je da se pridržavate optimalnog termina za vakcinaciju (uzrast deteta), to je prava zaštita od teških infektivnih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.