Crtež

0
228

U psihologiji crtež predstavlja individualnu tvorevinu u kojo se izražava ličnost ispitane osobe.Zbog toga se crtež najviše koristi za upoznavanje ličnosti.Izučavanje crteža naročito je korisno kod deteta.Spontani crtež deteta ima više tema.
-To je igra koja mu donosi radost,
-Dete ima želju da ponovi ono što vidi, da uspostavlja kontakt s realnošću,
-Dete komunicira kroz crtež s drugim osobama, prikazajući im ono što samo oseća, što je njegov način života,
-Kroz crtež kao i u snu  postoji mogućnost ispunjenja želja deteta, može da zadovolji crtežom želje koje nije ispunilo u stvarnosti,
-Pored svega ovoga, crtež za dete ima i izvesnu magičnu snagu, to je jedna vrsta vezivanja za predmete i osobe kojima teži a koje putem crteža nastoji da oblikuje.

Evolucija crteža kod dece

-Dete pravi mrlje vodom, kredom, bojicama.
-Krajem prve godine života počinje da  „Škraba“, uzima punom rukom olovku i “ crta „, najčešće u spirali od centra ka periferiji nalevo.
-Oko druge godine, povlačeći horizontalne cik-cak linije s leva na desno, dete spontano izjavljuje da piše.
-Oko treće godine već pokušava da realno predstavlja predmete, koji ga okružuju i zaokupljuju njegovu pažnju – kuća, dete, životinja.
-Šhematski crtež oko 5 godine, dete već može da nacreta poznati objekat, a da ne gleda.To je umetnički period deteta od 5-9 godina.Dete crta stvari za koje zna da postoje.

Osnovi testovi za koje koriste crtež

To su testovi za procenjivanje intelektualnih potencijala, kao i testovi ličnosti.Testovi na taj način – u vidu crteža omogućavaju upoznavanje mentalnog uzrasta deteta, naročito sagledavanje unutrašnjeg sveta, preokupacije, način osećanja, vezanost za porodicu kao i teškoća u svemu tome što može da postoji.
Crtež se rutinski koristi u svakom psihoterapeutskom radu s decom, kao direktno sredstvo istraživanja, jer se dete mnogo lakše projektuje crtežom svoju tugu, psihološku sferu ili svoje radosti , lepe doživljaje, nego pomoću verbalnog komuniciranja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.