Nervozno (neuropatsko) dete.

0
644

Pod uticajem negativnih naslednih i nepovoljnih spoljašnjih uticaja kod dece, mogu da se razviju raznovrsni duševni poremećaji. Takvi poremećaji su: nervozno (neuropatsko ) dete, neobuzdano, moralno bolesno, bezprizorno, stidljivo dete,  dete koji strahuje, laže itd.
Nervozno dete pokazuje naslednu sklonost da na sve dogadjaje u vezi sa svojom ličnošću reaguje na naročiti način – preosetljivo jednom rečju neuropatski.
Nervne reakcije se ispoljavaju već u doba odojčeta. Takvo odojče mnogo i dugo plače najčešće bez ikakvog stvarnog razloga, ili je razlog sasvim beznačajan. San je jako površan, dete se trza i u snu i naglo se budi uz plač. Česta je pojava nesanicea. Takvo odojče često stvara velike teškoće pri dojenju. Teško se navikava na sisanje ( neked pokazuje i strah od dojke ) guta mnogo vazduha, nekad uporno povraća što može da dovodi do podhranjenosti.  Pri odbijanju se teško navikava na nove vrste i oblike hrane. Neuropatsko dete se teško vaspitava. Naročito u doba predškolskog deteta, kad je samovolja već i fiziološki izražena, nervozne reakcije se često ispoljavaju u vidu tzv.
respiratornih, afektivnih grčeva. Dete na neprijatnost – neispunjena želja grdnja, kazna, reaguje tako što se baci na zemlju, udara nogama i rukama oko sebe, pa čak i da izgubi dah pomodri i za kratko vreme izgubi svest. Neuropatsko dete često poznajemo po spoljašnom izgledu.
Obično je mršavo. Kosa je retka i nakostrešena u vidu čuperka.  Lice je bledo, s tankim crvenim usnicama. Pravilan odgoj takvog deteta u porodici je vrlo težak. Zato je potrebno odvajanje deteta od roditeljke sredine ( pošalje se rodbini na zimovanje, letovanje)  Pri odgoju neuropatskog deteta mora se imati mnogo takta i strpljenja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.