Loše Navike Kod Dece

0
277

Već kod predškolskog deteta mogu da se vide razne loše navike, najčešće kao posledica lošeg primera. Takvi su :
TIKOVI- koji su u početku voljni pokreti koji kasnije postaju automatski bez kontrole volje i liče na refleksne pokrete. Tu spadaju grimase, žmirkanje, boranje čela, uvrtanje nosa, žmrkanje, kašljanje itd. Pri pojavi tikova najbolje je praviti se kao da ih ne primećujemo. U protivnom se oni još pojačaju i teže ih je iskoreniti. Za uspešno lečenje treba utvrditi i prvobitan uzrok tika.
GUTANJE ZEMLJE, maltera, dlaka i drugo. Roditelji često tumače kao nagonsku reakciju deteta, jer navodno ne dobija dovoljno mineralnih materija u ishrani. Roditelji se često jave lekaru sa zahtevom, da se detetu prepišu tabl.calcium. Razume se da to nema nikakvog osnova. U pitanju je samo loša navika.
GRIZANJE NOKTIJU je česta pojava, i vrlo teško se suzbija. Pretnje i kazne izazivaju sasvim suprotan efekat. Mazanje prstiju biberom, ljutom paprikom takodje ne dovodi do trajnih uspeha.
Nekad se postigne dobar uspeh kad se detetu nabavi pribor za negu noktiju. Slično je i sa sisanjem prstiju.
MUCANJE se u većini slučajeva javi kao loša navika ili reakcija na pogrešno vaspitanje ( preterana strogost, grdnja,vikanje ) suzbija se na taj način, što mu se ne pridaje pažnja, ali se mora iskoreniti uzrok.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.