Najčešći Duševni Poremećaji Kod Dece

0
388

Najčešći duševni poremećaji kod deceNOĆNA I DNEVNA ENUREZA I ENKOPREZA U DEČJEM UZRASTU Normalno je da dete do kraja 18.meseca reguliše dnevno mokrenje, a krajem druge godine i noćnu.
Ako se i posle tog vremena produži nehotimično noćno ili dnevno mokrenje, onda se ta pojava naziva enureza. Ako je u pitanju stolica, onda se govori o enkoprezi.
Često su u pitanju deca, koja se osećaju zapostavljena, te na taj način žele da privuku pažnju na sebe ili se na taj način nesvesno svete roditeljima. Za lečenje se preduzimaju vaspitne i dijetetske mere , a ponekad su potrebni i lekovi.
Dete se ne sme kažnjavati, niti mu pretiti kaznom. Naprotiv, uspeh se postiže obećenjima, nagradama i pohvalama, znači dobrim postupkom. Često je od koristi promena sredine. Bitnu ulogu ima i ishrana. Za večeru se daje suva hrana, s manje kuhinjske soli. Voda se poslednji put daje oko 17 časova. Pred spavanje, dete mokri. Takodje je korisno da se dete budi i u toku noći, bar u početku lečenja.
LEČENJE DUŠEVNIH POREMEĆAJA KOD DECE
Lečenjem se bave ustanove koji se nazivaju medicinsko – pedagoško -savetovalište
Na tom radu angažovani su medicinski radnici, neuropsihijatar, pedijatar, psiholog-pedagog i socijalni radnik. Svaki od spomenutih stručnjaka obavlja svoj deo posla. Pri tome se vodi računa o stanju telesnog zdravlja, o postojanju telesnih mana, o eventualnom maloumnosti.
Po potrebi testira se stanje inteligencije (IQ ),
nakon pribavljanja sve dokumentacije što je potrebno za lečenje takvog deteta, ovaj kolegijum donosi zajedničko rešenje i preduzima se odgovarajuće mere lečenja. Te mere mogu da budu, medicinske ali su najčešće psiho – pedagoške. One obuhvataju ne samo dete već i sredinu u kojoj ono živi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.