Pomozite im da pobede strah od mraka

0
342

strah_mrakaTo je problem s kojim se kad-tad sretne vecina roditelja. Šta treba preduzeti ako se vaš mališan plaši da sam ode u krevet?
Ne grdite ga
Strah od mraka je sasvim prirodan za decu. Mališan se fakticki lišava jednog od svojih cula (cula vida) i zato se boji. Dakle, u tome nema niceg sramnog, a još manje lošeg. Naprotiv, neki psiholozi smatraju da je strah od mraka zapravo odjek iskonskog instinkta za samoodržanjem, jednog od najjacih nagona coveka. Dakle, prvi savet koji ce strucnjak dati roditeljima glasi: ni u kom slucaju ne pokušavajte da „pobedite“ ili potisnete taj strah. Tako cete samo dodatno traumirati dete i možete kod njega izazvati nesanicu ili neurozu. Takodje, ne treba govoriti detetu da je to nešto neprirodno ili nenormalno i da se dešava samo njemu.Ne pokazujte ni recju ni delom da ga smatrate „kukavicom“ i ne govorite mu da nema nikakvog razloga da se plaši i nipošto nemojte da ga grdite što ne može da zaspi.
Da li da upalite svetlo?
Najjednostavnije rešenje je da u sobi mališana ostavite upaljenu lampu. Možete je zakaciti direktno iznad kreveca, ali tako da mu svetlo ne bije u lice. Bitno je da ne koristite prejaku sijalicu jer takva svetlost deluje razdražujuce. Ako ste se odlucili da ostavite ukljucenu lampu dok se mališan uspavljuje, nemojte je ugasiti ni kad zaspi. Tokom noci dete ce se verovatno probuditi i kad shvati da se nalazi u mrklom mraku, uplašice se i dugo nece moci da se uspava cak i ako dodjete da ga umirite i utešite.
U vezi s tim savetom medju strucnjacima se vodi živa polemika. Neki lekari smatraju da veštacka svetlost tokom sna snižava proizvodnju hormona melatonina u decjem organizmu, što može dovesti do najrazlicitijih posledica, od poremecaja ponašanja, preko lakšeg psihickog rastrojstva, pa do razvoja nekih vidova karcinoma kad odraste. Protivnici ovakve teze tvrde da tako slaba svetlost kao što je svetlost lampe nimalo ne utice na kolicinu melatonina i da je apsolutno bezopasna. Poredjenja radi, na sniženje proizvodnje melatonina utice jacina svetlosti od 2.000 luksa, dok je jacina svetlosti obicne lampe jedan do dva luksa.
Postoji još jedan argument da ne ostavite upaljeno svetlo tokom noci. Stvar je u tome što se osvetljenje na izvestan nacin odražava na našu pažnju i koncentraciju, a kao posledica toga na našu želju za snom. To znaci da se može desiti da svetlo, ma kako slabo, smeta vašem mezimcu da normalno i brzo zaspi. S druge strane, bez lampe dete koje se plaši tame uspavljuje se još teže i cesto nemirno spava.
Naucite ga da se ne plaši
Mališan sam – pre ili kasnije – može da se izbori sa strahom od mraka. Ali što se ranije to dogodi, to ce i njemu i vama biti lakše. Možete mu pomoci sa nekoliko dobrih i jednostavnih saveta.
1.Pitajte dete cega se konkretno boji: cudovišta, babaroge, duhova, vampira… Ako dobijete odgovor, ukljucite maštu i objasnite mu zašto njegov strah ne može da postane java. Na primer, recite mu da ste ostavili u sobi specijalno cvece koje plaši i tera sva cudovišta i vampire. Naravno, taj trik može da upali samo kod najmladjih.
2. Ako dete odbija da pojede ono što ste mu spremili ili nece da pospremi igracke, nemojte ga plašiti raznim cudovištima i bicima iz bajke jer ce ih se setiti upravo kad ga smestite u krevet. Pomozite mu da shvati da je kod kuce bezbedno, da ste vi tu i da cete mu pomoci ako mu nešto zatreba. To necete postici odjednom, ali ako dugo i sistematski ubedjujete mališana da je vaša kucica vaša tvrdjavica, na kraju ce se tako i osecati.
3.Ako dete ne može da vidi šta se oko njega dešava, pocece napeto da osluškuje i neminovno ce cuti nekakve „strašne“ šumove ili škripu. Pokušajte da prigušite te zvuke laganom, tihom muzikom. Mnoga deca tako mnogo lakše i brže utonu u san.
4.Vodite racuna da dete ne gleda strašne filmove ili crtace, da ne igra video igrice koje vrve od cudovišta. Oni ce osetljivog mališana samo ucvrstiti u uverenju da ga iz mraka vrebaju zubata stvorenja.
Vežbe za decu koje aktiviraju mozak
Ako želite da vaše dete kada odraste lakše prihvata i savladava novo gradivo, koristite, još dok su mali, tehniku „brain gym“. Rec je o „gimnastici za mozak“, odnosno programu cija je svrha da u potpunosti aktivira mozak za ucenje uz pomoc kretanja.
„Brain gym“ se sastoji od 26 jednostavnih vežbi koje brzo poboljšavaju koncentraciju, pamcenje, organizaciju, slušanje i koordinacije, smanjuju hiperaktivnost i napetost. Kod mnogo dece tokom prvih godina života propuštene su neke razvojne faze mozga koje su temelj za dalju organizaciju decjeg mozga. Na primer, zbog korišcenja duka mnoga deca preskacu vrlo važnu fazu puzanja, koje je motoricki najsloženija aktivnost i koja kasnije detetu olakšava orjentaciju prema gore i dole, levo i desno, napred i nazad. Isto tako, mnogi roditelji stavljaju decu da sede pre nego što su ona spremna za to (dete je spremno da sedi tek kad samo sedne iz položaja puzanja).
Kasnije ove propuštene faze mogu da se manifestuju u obliku mucanja, nerazvijenog govora, slabijeg izgovora, teškoca pri citanju i pisanju, poteškoca s razumevanjem, disleksije, hiperaktivnosti… Vežbe u sklopu „brain gyma“ pomažu stvaranje novih veza izmedju leve i desne moždane pregrade, što povoljno utice na rešavanje spomenutih i mnogih drugih poteškoca.
Vežbajte
KRUŽNO GIBANJE – jedna od osnovnih vežbi kojom se paralelno aktiviraju obe moždane pregrade i poboljšava koordinacija levo-desno, disanje, izdržljivost, sluh i vid. Vežba je takodje korisna za poboljšanje koncentracije i lakše ispunjavanje zadataka. Dete maršira u mestu, naizmenicno doticuci desno koleno levim laktom i levo koleno desnim laktom.
PRIZEMLJIVAC – aktivnost rastezanja kojom se opuštaju mišici neophodni za ravnotežu i koordinaciju. Dete se nalazi u stojecem položaju, lagano raširenih nogu. Desno stopalo treba usmeriti na desno, a levo prema napred. Zatim pri izdahu savija se desno koleno, a pri udahu ispruži desna noga. Bokovi treba da budu podboceni, a vežba se naizmenicno izvodi tri puta na jednu, a zatim tri puta na drugu stranu
DVOSTRUKO ŠARANJE – vežba je koja pomaže razvoju orijentacije u prostoru u odnosu na telo. Pomocu te vežbe dete razvija spretnost, lakše piše, urednije crta… Vežba se izvodi tako da dete slobodno crta obema rukama istovremeno na listu papira ili na tabli, a kasnije može da pokuša da crta kvadrate prema spolja, prema gore, prema unutra i prema dole.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.