Higijena malog dečaka

0
320

Higijena malog dečakaNačin podizanja i negovanja bebe sigurno zavisi od ličnosti oba roditelja, od njihovih uzajamnih odnosa i odnosa prema bebi. Ono što je najvažnije za prvu godinu života svake bebe je razumevanje i zadovoljenje svih njenih potreba, podsticanje razvoja svih njenih čula sa mnogo ljubavi i nežnosti.
Higijena malog dečaka
Mame malih dečaka moraju voditi računa o njegovoj higijeni na malo drugačiji način. Promena pelene posle svakog obroka, i češće, deo je svakodnevnog rituala svakog odojčeta.
Pažljivo operite bebu
Pri svakoj promeni pelene, veoma je važno dobro oprati bebinu guzu (vodom i sapunom ili vlažnom maramicom) i otkloniti i najmanji trag nečistoće, isto treba učiniti i sa testisima i penisom.
Važno! Prepucijum (kožica na vrhu penisa) se čisti sterilnom gazom natopljenom vodom, a ne vatom koja se može zalepiti i izazvati upalu. U slučaju upale, prepucijum je crven i naduven. Uzroci upale su brojni: zalepljeni komadići vate, ostaci nečistoće, mokraćna infekcija. Ovaj problem je relativno čest i bezopasan. Leči se lokalno nekoliko dana, primenom nekog antiseptičkog proizvoda.
Dobro obrišite guzu
Bebina guza se briše tapkanjem peškirom sve dok ne nestane i poslednji trag vode. Ovo je veoma važno jer se tako izbegava upala i ispucala koža na testisima.
Ne preterujte sa kremom
Ako strogo vodite računa o higijeni, mazanje kreme prilikom svakog presvlačenja nije neophodno. S druge strane, u slučaju iritacije, kremom namažite samo guzu i deo ispod penisa, ali ne i ispod testisa jer upravo to može dovesti do iritacije.
Važno! Kada skinete pelenu ili perete bebinu guzu vodom, kontakt sa hladnim vazduhom često izaziva želju za mokrenjem. Zato uvek pri ruci treba da imate ubruse, jer mali dečaci umeju sve da „isprskaju“!
Zaštitite pupak
Kada bebe dečaci piške, oni to čine „na gore“. Pazite da stavljajući pelenu ne pokrijete pupak. Ako pelena prelazi, savijte je. Tako će pupak, koji još nije u potpunosti zarastao, biti zaštićen od vlage i opasnosti od infekcije zbog kvašenja mokraćom unutar pelene. Ove specifične mere higijene se moraju praktikovati sve dok mali dečak nosi pelene, a to je sigurno do druge godine života.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.