Igranje sa detetom

0
266

igranje_sa_detetomIgranje je spontano, dobrovoljno zadovoljstvo gde je uključen detetov kognitivni, fizički, socijalni i emocionalni razvoj.Prilika za igru nalazi se svugde kod kuće, u dvorištu, na putu, kod lekara, u zabavištu, u komšiluku, dok putujemo kolima itd.Prava igra je igranje sa igračkama, postoji i igranje stanje uma, veselja i ponašanja.Igru ili igranje može da se podeli na razna razdoblja:
-funkcionalna igra, to su jednostavni mišićni pokreti sa ili bez predmeta.To je pravi oblik igara u detetovom životu, istraživanje sveta, usvajanja novih informacija.Dete istražuje mirise, teksture to su imaginarne igre.
-konstruktivna igra baratanje predmetima da se nešto od njih stvori, gradnja kule, kockice, kućice.Dete istražuje funkcionalnost predmeta i igračaka koji služi za vežbanje motorike.
-igra pretvaranja su simbolične igre koji se razvijaju oko 18-og meseca do 5 godine života npr.pretvaranje fotelja kao da je automobil ili u šoljicu stavi se čaj i tako se poslužuje.
-igre sa pravilima javljaju se u uzrastu izmedju 4-5 godine života kada već znaju, razumeju pravila igranja (čoveče ne ljuti se…).
Roditelji sa decom imaju edukativan pristup igre, želeći da se što više nauče i saznaju o nekim stvarima.Zato postoje i simbolične igre kada im se otvara vrata mašte.Često se čini i reflektiranje neverbalno komentarima ili naglas govorimo što opažamo od ponašanja do emocije koje dete pokazuje.Važno je istaći da je dečija igra vrlo iskrena i realna.Može da poigra stresan dogadjaj da se reši negativnih emocija.Primera radi dete je dobilo injekciju jer je bolestan.Tu negatvnu emociju će prezentovati kući sa medom ili lutkom i tešiće da ga ne boli.
Kako dete igra i zabavlja se mi roditelji to rado prihvaćamo, i tako detetu dajemo slobodnu moć i šaljemo poruke ljubavi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.