Bonton za adolescentno doba

0
239

bonton-za-adolescentno-dobaMala deca nisu još upoznati sa pravilima lepog i pristojnog ponašanja, ne može da se kaže da su nevaspitana ili nekulturna.Zadatak roditelja je da objasne detetu šta valja uraditi, kako treba razgovarati, šta treba da se obuče, javiti se poznanicima.Te navike treba prilagoditi uzrastu deteta što će biti od velike pomoći u kasnijim životnim situacijama.Čarobne reči su:
*Ako nekom daješ nešto reci- izvoli.
*Kada pogrešiš kaži -izvini.
*Kada tražiš nešto reci- molim.
*Kada ti neko pomogne ili nešto dobijaš reci-hvala.
Ako neko priča ne upadaj u reč.Dok odrasli razgovaraju i ništa nije hitno, sačekaj momenat kada ti možeš biti na redu.Ono što hoćeš da kažeš i ne može da sačeka zbog date situacije reci glasno „izvinite“.To je veoma kulturno i odraslima privuče pažnju.
Ne volim-kada se ide u goste ne treba nabrajati od jela šta voliš i šta ne voliš.Ponudjenu hranu koju ne voliš, treba pristojno izraziti „izvinite ja to ne volim“.
Komentarisanje drugih-ne treba komentarisati, ogovarati druge osobe ako bilo šta se zapaža, jer može osobu povrediti, i stvara se ružna slika.Kod kuće sa porodicom može da se komentariše.
Kucaj na vrata-pre ulaska u prostoriju a vrata su zatvorena, obavezno treba kucati “ slobodno“ i ulazi kad čuješ dozvolu.
Kašljanje i kijanje-kad kašlješ ilji kijaš pokrij nos maramicom ili rukom.Ne čačkaj nos, ne podriguj glasno, pomeri se sa strane  i pokrij rukom usta.
Prilikom jela-nepristojno je srkati i glasno žvakati.Nemoj ručati sa prstima, već nauči pravilno da koristiš pribor za jelo.Upotrebi i salvetu.Uz jelo ne zaboravi reći molim i hvala.
Udaranja- tuča, nemoj koristiti fizičku silu.To je veoma ružno, kada te neko slučajno gurne, objasni da to više ne radi.
Telefoniranje-predstavi se pristojno i zamoli da ti se javi osoba koga tražiš.Pristojno sačekaj pa onda razgovaraj.
Budi dobar gost– ako ideš u goste kod prijatelja, pozdravi ukućane, pristojno se ponašaj a prilikom odlaska kući zahvali se na gostoprinstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.