Da li je kvalitetan školski obrok?

0
218

da-li-je-kvalitetan-skolski-obrokČinjenica je da se djaci koji ne idu u produženi boravak i nemaju „obrok na kašiku“, uglavnom hrane vrlo nezdravo. Peciva i slatkiši su najčešće na jelovniku školaraca, pa ne čudi što je broj gojazne dece u porastu.
Karijes je propratni efekat ove pojave, a još je veći problem što se deca od malih nogu navikavaju na namirnice pune aditiva, šećera i masti. Brza hrana, pritom, uskraćuje školarce za neophodne vitamine, minerale i vlakna – bitne „stavke“ u radu moždanih vijuga, zbog čega im koncentracija brzo opada, pa su na času pospani, nemaju dovoljno energije.
Dok brinete da li su vaša deca uradila domaće zadatke i pripremila se za nove kontrolne, nemojte da zaboravite da proverite izbor i kvalitet školskog obroka ili užine. Jer, nije važno samo da li, nego i šta jedu na odmoru.
Sve to ukazuje na potrebu da roditelji obrate pažnju na ishranu dece i tokom boravka u školi. Stručnjaci savetuju da, pogotovo u nižim razredima, djaci ponesu užinu od kuće. Veliki odmor je, recimo, pravo vreme za sendvič sa tunjevinom, šunkom ili pečenicom (najbolje domaćom) i povrćem u integralnom hlebu, a zdrav „paketić“ bi svakog dana trebalo da sadrži po jednu ili dve voćke.
Nema greške ni sa jogurtom – običnim ili voćnim sa žitaricama, jer je važno da mališani unose kalcijum, a mali odmor je taman dovoljan za ovu vrstu užine. Umesto gaziranih pića koja se najčešće mogu videti u djačkim torbama, mame i tate bi morale da znaju da je flašica obične vode daleko zdravija.Klinci će u početku možda pružati otpor, jer ostali vršnjaci jedu picu i piju koka-kola, a oni domaći sendvič i voće. Ali, to ne znači da roditelji ne mogu da ih ubede u prednosti zdravog obroka. Samo je potrebno da im lepo objasne zašto je važno da se pravilno hrane.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.