Korisne igračke za prvu godinu

0
231

korisne-igracke-za-prvu_godinu

Nakon bebinog rodjenja već se kupuju razne igračke, za neke možda nije još ni trenutak za korišćenje.Igračka služi za posticanje detetovog psihomotornog razvoja samo treba sačekati pravo vreme za igru.

Od 0-1meseca za bebu nije potrebna nikakva igračka jer bebu privlači najviše majčin lik.
Od 1-2 meseca možete postaviti muzičku vrtešku jarkih boja. Stavlja se na stranicu krevetca.Bebe radije posmatraju pokretne predmete nego statične.
Od 2-3 meseca beba će rado igrati zvečkom ili mekanom loptom.Zvečka treba da bude okruglog oblika, prečnika oko 5 cm sa malom drškom crvene boje da fiksira i prati pogledom.Lopta oko 10 cm prečnika kombinovana boja zbog kontrasta.
Od 4-5 maseci najinteresantnija igračka u ovom uzrastu je kockica i ogledalo.Pošto bebe vole da posmatraju sebe u ogledalu i da dohvate treba imati platičnu ogledalo.
Od 6-7 meseci  dete u ovom uzrastu obožava šuškave stvari poput knjige, papira, nylon kese jer je svesna da sama proizvodi zvuk i okreće se prema izvoru.
Od 8-9 meseci  prilikom promene položaja počinje da se interesuje za igračke koje se kreću kao autići, baloni, loptice.
Od 12-24 meseca kretanje, hodanje, trčanje omogućava detetu ozbiljnije igračke zatim razvoj funkcija šake hvatanje omogućava guranje, slaganje, okretanje.Igranje sa plastičnim autićem, traktorom, telefonom, lutkama i raznim predmetima kao kutija, hartija, knjiga.Uživa da prenosi predmete iz jedne prostorije do druge.
Zaključak: dobra igračka je prilagodjena detetovom uzrastu.Treba da je od neškodljivih prirodnih materijala, nekancerogena, bezbedna bez sitnijih delova.Osim toga edukativna, zabavna i kreativna.Igračke ne moraju biti skupe da bi bile interesantne i omiljene.Mala deca nemaju razvijenu svest o materijalnoj vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.