Uz knjigu i tokom raspusta

0
219

Uz_knjigu_i_tokom_raspustaLetnji raspust je pravo vreme da se dete zainteresuje za čitanje, ali nemojte to nametati kao obavezu, neka čita ono što voli i pomozite mu da otkrije omiljeni žanr. Podstaknite dete svojim primerom.
Ako vaš mališan još nije otkrio čarobni svet knjiga, letnji raspust je pravo vreme da ga zainteresujete za čitanje. Ipak, nemojte preterivati, važno je da ima i dovoljno vremena za lenčarenje i uživanje u omiljenim sportskim aktivnostima.

Psiholozi savetuju da ne odredjujete detetu koliko strana da pročita dnevno, jer će knjigu doživeti kao obavezu. Umesto toga, upišite ga u biblioteku i dozvolite da izabere naslove sa šarenog dečjeg odeljka. Neka čita ono što voli, pa ako uživa u fudbalu, pronadjite knjigu čiji je glavni junak fudbaler. Kada završi, razgovarajte sa detetom o knjizi, o tome šta mu se svidelo, da li bi on isto postupio u opisanoj situaciji, šta je naučio. Stavite mu do znanja da je čitanje važno.

Pomozite mu da otkrije omiljeni žanr – ako ne voli avanturističke romane, možda će uživati u interaktivnim knjigama, koje nude objašnjenja kako da nešto napravi ili uradi. Uz malo mašte napravite predstavu – dok čitate naglas, stavite šešir na glavu, obucite kostim i upotrebite „blesavi“ glas za odredjene junake, kako bi se dete uživelo u radnju.

Ali, nijedan od ovih saveta ne vredi ako roditelji nisu ljubitelji knjige. I sami znate da je važnije šta radite od onoga šta govorite. Zato, knjigu u ruke i mališan će slediti vaš primer.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.