Mama, neću da spavam sama

0
269

mama-necu-da-spavam-samaKada dodje vreme da „izbacite“ dete iz svog kreveta, budite spremni na nekoliko neprospavanih noći i osećaj krivice koji prati ovu aktivnost. Ali, ako se naoružate strpljenjem i upornošću, odvikavanje od zajedničkog spavanja ne bi trebalo da bude toliko stresno – ni za vas, ni za dete.

Ipak, pre nego što krenete sa ovim „treningom“, zapitajte se da li je pravo vreme za to. Ne počinjite ništa ako uskoro idete na odmor, ili imate previše obaveza i ne možete dopustiti sebi da budete neispavani. Kada se odlučite na ovaj korak, prvo krenite sa svakodnevnom pričom o tome gde spavaju deca, a gde mama i tata. Tako će mališan znati šta da očekuje kad dođe vreme za spavanje. Ako ste se nedavno preselili i tako dobili mogućnost da detetu obezbedite sobu, objasnite mu da će biti mnogo srećnije u svom krevetu. Pored toga, napravite jednostavnu knjižicu sa slikama ko gde spava. Tako će, prvenstveno mladja deca, bolje razumeti novonastalu situaciju.

Mališan će zasigurno u jednom trenutku poželeti svoj krevet, ali ako želite da to bude ovog meseca, a ne u sledećem veku, znajte da je istrajnost ključ uspeha. Zato na reči poput „mama, zar me ne voliš više“ ili „još samo ovu noć“, stisnite zube i istrajte u svojoj nameri. „Noćne posetioce“ otpratite nazad u sobu, ušuškajte ih i ostavite. Deca će pokušati da vas zadrže zahtevima da im donesete čašu vode, neka će plakati, ili vam neće puštati ruku. Pitaćete se da li ćete ikada normalno spavati. Hoćete, ali ne tih noći. Ukoliko ova lakša taktika ne uspeva, osudjeni ste da kampujete u sobi svog mališana. Naime, uzmite dušek i spavajte pored njegovog kreveta, ne u njemu. Narednu noć, dušek prebacite blizu vrata, a sledeću u hodnik, i tako sve dok ne stignete do svoje sobe. Nezvane goste obavezno vratite u krevet, a ako dete ne odustaje, razmislite o tome da zaključate vrata na svojoj sobi. Ako mališan ne može da udje, velika je verovatnoća da će se vratiti u svoju postelju. Ako je vaša princeza prespavala noć u svom krevetu, hvalite je na sav glas, a ako to nije slučaj, nastavite sa ohrabrivanjem, podsećanjem na nova pravila spavanja i čitanjem priča. Na kraju, uvek se možete poslužiti malim nagradama. Recite detetu da vila Spavalica posećuje decu noću i da im ostavlja poklončiće ako spavaju u svom krevetu. Ovo će definitivno upaliti, a vi ćete se napokon odmoriti od nožica koje vas udaraju po celu noć.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.