Brčkanje samo 10 minuta

0
235
brckanjeMnogi roditelji se pitaju da li da kreću na letovanje s bebom ili da ostanu kod kuće. Pedijatri smatraju da su i bebe od nekoliko meseci spremne  za boravak na moru.
Proizvodnja melanina kod beba još nije uspostavljena, pa je smanjena zaštita od UV zračenja. Zato je, prema rečima Svetlane Bacetić, specijaliste pedijatrije, na moru veoma važno posvetiti pažnju nezi i zaštiti dečje kože.
Bez direktnog izlaganja
– Prvo i najvažnije jeste izbegavanje direktnog izlaganja suncu, a budite svesni i refleksnog zračenja. Dakle, ni u senci vaša beba nije zaštićena, jer se sunčevi zraci reflektuju od peska, vode, betona. Zato je veoma važno da u periodu od 11 do 16 časova sa bebom boravite u dubokoj hladovini ili u sobi – savetuje doktorka Bacetić.
Sa dva meseca u bazen
Prema njenim rečima, ako ste na moru sa bebom mlađom od dva meseca veoma je rizično da je kupate u moru, jer za tako male bebe more nikako nije dovoljno toplo. Bazenčići sa slanom ili slatkom vodom su bolja opcija jer se voda u njima dobro zagreje i nadohvat su ruke za češće rashlađivanje. Oni treba da budu u debelom hladu.
Koliko dugo u vodi
Koliko beba sme da ostane u vodi? Važno je pratiti detetove reakcije. Ako beba počne da se trese i usne joj postanu plave, krajnje je vreme da je izvadite iz vode i umotate u peškir da se ugreje. Mnoge bebe uživaju u kupanju u moru, ali ipak to ne treba da bude duže od deset minuta. Nakon kupanja morsku so treba isprati sa bebine kože slatkom vodom ili makar umiti bebu. Ako ste se odlučili za kupanje u bazenu, takođe je obavezno ispiranje posle kupanja, jer je voda u bazenu hlorisana, pa može da ošteti osetljivu kožu bebe.
Prvi susret s morem
Prvi put na moru dete će se možda uplašiti od buke i talasa, pa će odbijati da uđe u vodu. Nemojte da radite ništa na silu, već pokušajte da nagovorite mališana da prvo pokvasi nožice ili sedne u plićak. Kada se dete malo navikne na vodu i njenu temperaturu, polako mu kvasite i ostale delove tela. Najbolje je da ga držite u naručju. Kod vas će se osećati sigurno i lakše će se opustiti, a kada vidite da se adaptiralo na vodu i da mu ona prija, stavite ga u bezbednu gumu.
Priručna apoteka
– sirup paracetamol, brufen, febricet i rehidranati
– antihistaminik bronal, claritine, tefen za alergijske reakcije, kapi za nos
– antibiotik amoksicilin, eritromicin, ali samo ako u blizini mesta gde idete nema apoteke
– antibiotska krema za infekcije na koži, kapi za oči za infekciju oka
– povidon jod, tropostoni hidrogen, borna kiselina za rane.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.