Psi i mačke su glavni domaćini odraslog parazita

0
220

Psi_i_macke_su_glavni_domacini_odraslog_parazitaIgrajući se u travi deca lako prljavim rukama unesu razne parazite u organizam. Larve poreklom iz izmeta pasa i mačaka mogu da uzrokuju toksokarijazu.
Prljavim rukama i nedovoljno opranim namirnicama ubranim sa zemlje lako se unose paraziti koji u zemljište najčešće dospevaju iz izmeta životinja. Zato se dešava da deca posle igre u pesku ili parku obole od toksokarijaze, infekcije jedne vrste larvi poreklom od ostataka izmeta pasa i mačaka.

Toksokarijaza je infekcija crevnim parazitima toksokarom, larvama okruglih crva životinja. Psi i mačke su glavni domaćini odraslog parazita. Ljudi se zaraze njihovim jajima, jer ih u prirodi ima mnogo u zemljištu, u prašini, u vazduhu, ili na svežim namirnicama ubranim sa zemlje. Jaja toksokare su izuzetno otporna na mraz i visoku temperaturu, a mogu da ih prenesu i muve i bubašvabe, miševi.

Profesor dr Petar Ivanovski, pedijatar i subspecijalista hematologije u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, kaže da do infekcije obično dolazi kada se deca igranjem u pesku gde se nalaze jajašca toksokare, prljavim rukama dodirnu usta:

– Jajašca dospevaju u krvotok i naseljavaju organe ili tkivo. Najčešće su to: mozak, oči, pluća, jetra i srce. Parazit u stanju larve može ostati godinama, ukoliko se ili sam organizam sa njima ne izbori ili ne primeni adekvatan tretman za njihovo čišćenje. Kada ogranizam prepozna larvu kao stranca, aktivira se imuni sistem. Što je veći broj larvi u organizmu i što je jači imuni odgovor to je teža klinička slika.

Simptomi su, kaže prof. Ivanovski, najčešće visoka temperatura, a ako su larve nastanile pluća javljaju se kašalj, teško disanje, astma, pa čak i upala pluća. Ako larve dospeju u jetru, dolazi do uvećanja ovog organa i porasta transaminaza, a ako odu u mozak mogu da se jave encefalitis ili meningitis.
Upravo to što se ne razvijaju u odrasle parazite glavna je prepreka za dijagnozu toksokarijaze. Zbog toga kaže prof. Ivanovski, kad dete sa ovim simptomima dođe kod pedijatra mora da prođe rutinski laboratorijski pregled. On podrazumeva analizu krvne slike sa leukocitarnom formulom i urina.

– Karakteristika ove bolesti je povećan broj takozvanih eozinofila, što upućuje da krv treba dalje testirati na toksokaru.

Infekcija kod najvećeg broja dece prolazi bez značajnih simptoma, sa blagom malaksalošću, blagom povišenom temperaturom i kašaljem.

Iako granulomi iza larve zauvek ostaju u organizmu, oni ne prave zdravstvene probleme u kasnijem životu. Međutim, ako se dete inficira u tinejdžerskom dobu posledice infekcije mogu da budu ozbiljnije.

– U ovom uzrastu najčešće nastaje očni oblik toksokarijaze, koji se manifestuje bolom u oku, poremećenim vidom i temperaturom. Ako se u ogledalu vidi beli odsjaj u zenici, verovatno je došlo do infekcije toksokarom. Očni oblik može trajno da ošteti vid – upozorava dr Ivanovski.

Jedna od preventivnih mera je da se kućni ljubimci čiste od ovih parazita jer je većina ljubimaca zaražena, ali i da se pojača higijena u parkovima i na javnim površinama.
Deca koja imaju nedostatak gvožđa i anemiju, imaju poremećen apetit, pa jedu pesak i zemlju, i imaju veće šanse da unesu jajašca toskokare u organizam.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.