Mlečne zube treba popravljati

0
250

Mlecne_zube_treba_popravljatiMlečni zubi koji uglavnom niču oko šestog meseca omogućavaju zdravu i pravilnu ishranu čak do dvanaeste godine.
Mada mnogi roditelji smatraju da mlečene zube ne treba popravljati jer će svakako brzo da ih zamene stalni zubi, stomatolozi kažu da su u zabludi. Jer, upravo mlečni zubi koji uglavnom niču oko šestog meseca omogućavaju zdravu i pravilnu ishranu čak do dvanaeste godine. Važni su za ishranu i žvakanje hrane, formiranje pravilnog izgovora pojedinih slova, kao i prihvatanje dece u kolektivima.
– Ne postoji adekvatna zamena za zdrave zube, ali ukoliko se oni pokvare, treba ih lečiti – ističe profesor dr Dejan Marković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu. – Karijes koji se ne sanira na mlečnim zubima boli isto kao i kod stalnih zuba, a komplikacije kao što su intenzivni spontani bolovi, bolovi prilikom žvakanja, otoci ili gnojne fistule utiču na kvalitet života, a nekada i ugrožavaju život. Procesi na mlečnim zubima mogu da oštete klice stalnih zuba i tako ostave i trajne posledice. Zbog toga karijes mlečnih zuba ne treba prihvatiti olako već ga treba prevenirati i lečiti.
Preventivne mere podrazumevaju pravilnu i uobročenu ishranu, smanjenje grickalica i slatkih napitaka između obroka i užina. Zube treba prati ujutru i uveče, nakon čega ne bi trebalo ništa jesti i piti. Obavezne su i redovne godišnje kontrole kao i lečenje obolelih zuba kada se otkrije karijes.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.